Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanová čočka na sladko-kyselo

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Smetanová čočka na sladko-kyselo - postup přípravy

Čočka na kyselo je klasický recept (nejen) české a moravské vesnice, stejně jako u jiných pokrmů, i zde se však recepty na ni různí. Vyzkoušejte netradiční recept z jižní Moravy, o který se s námi podělila paní Romana Staňová.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Čočku den předem namočte do studené vody. Na druhý den ji slijte, vodu nahraďte novou, přidejte trochu soli a čočku uvařte doměkka. Namáčení je zapotřebí jen v případě hnědé čočky, pokud používáte zelenou nebo jiné druhy čočky, není namáčení nutné.

2. KROK

V jiném hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm hladkou mouku dozlatova. Zalijte ji mlékem nebo 12% smetanou na vaření (případně jejich kombinací), důkladně rozmíchejte a nechte provařit.

3. KROK

Do rozředěné jíšky přisypejte sůl, pepř, ocet a cukr tak, aby vám chuť vyhovovala. Nakonec vmíchejte uvařenou čočku. Nechte ještě chvilku povařit a podávejte třeba s volským okem a opečenou klobásou.

4. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů