Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté slané taštičky plněné uzeninou

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kynuté slané taštičky plněné uzeninou - postup přípravy

Skvělá svačina do práce či do školy nebo chutné pohoštění pro kolegy z práce. To jsou skvělé domácí slané taštičky z kynutého těsta, které jsou plněné vaším oblíbeným salámem či jinou uzeninou. Je voňavé, chutné a rychle a snadno hotové a hravě strčí do kapsy veškeré rozmrazované a rozpékané pečivo z obchodů. Určitě ho budete často a rádi opakovat.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nasypejte prosátou hladkou mouku spolu se sušeným droždím, solí a cukrem. Suché přísady dobře promíchejte. Pak přilijte mléko a promíchejte ještě jednou. Do této hmoty přilijte rostlinný olej a vypracujte husté těsto. To zformujte do kulatého tvaru a mísu s ním přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě stát a kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.




Po vykynutí vyklopte těsto na pomoučněný vál a rukama ho trochu prohněťte. Rozdělte jej na 4 stejně velké části. Každou z nich zformujte do koule a jednu po druhé rozválejte na tenkou placku. Pomocí kulaté sklenice, hrnku nebo velkého vykrajovátka vykrájejte z těsta kulaté placky.

Pak vytvořte taštičky. To uděláte tak, že budete střídat plátek těsta a salámu tak, že na každou taštičku vyjdou 2 plátky salámu a 3 plátky těsta. Okraje důkladně zamačkejte a nožem vytvořte zářezy z protilehlých stran, které budou vypadat jako zuby. Stejným způsobem pokračujte se zbylým těstem a salámem.

Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj připravené salámové taštičky. V misce rozšlehejte vaječný žloutek a silikonovou štětkou jím potřete povrch všech taštiček. Zakryjte je fólií a nechte je 20 minut odpočívat.

Mezitím si dejte předehřát troubu na 200 °C a když pečivo vykyne, vložte ho péct po dobu 30 minut, dokud krásně nezezlátne.

Hotovou dobrotu nechte vychladnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů