Kuřecí řízek podle Hestona Blumenthala

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
80 minut
ČAS VAŘENÍ
40 minut
NÁROČNOST
Snadná

Kuřecí řízek podle Hestona Blumenthala - postup přípravy

Heston Blumenthal je slavný britský šéfkuchař oceněný třemi Michelinskými hvězdami a za své kuchařské umění a reprezentaci své země ve svém oboru získal dokonce Řád britského impéria. V kulinářské oblasti se jedná o celebritu světového jména a odborníka par excelence. A nejen to. Tento muž se dá označit doslova za kulinářského alchymistu, který rád používá unikátní metodu pomalého vaření sous-vide a po svém pojímá i přípravu obyčejného kuřecího řízku. Moc dobře totiž ví, že nesprávná příprava kuřecího masa při vysokých teplotách zanechá maso scvrklé a vysušené. Celé kouzlo, jak už asi tušíte, tedy nespočívá v surovinách, ale v metodě.

Než započnete se samotnou přípravou řízku, je třeba dát marinovat kuřecí maso ve fyziologickém roztoku. Ten připravíte tak, že rozpustíte čtyři polévkové lžíce soli v jednom litru vody zahřáté na pokojovou teplotu. Kuřecí prsa do tohoto roztoku ponořte na 15 až 30 minut. Pokud na řízky nespěcháte, vložte je v solném roztoku do lednice a nechte je tam stát i 4 až 8 hodin.




Před přípravou řízku vyjměte maso ze slané vody, osušte jej a vložte do zapékací misky nebo do pekáčku.

V misce si rozpusťte máslo, přidejte k němu lžičku mořské soli a také sušený česnek, černý pepř a červenou mletou papriku. Dobře rozmíchejte a silikonovou štětkou touto kořeněnou máslovou směsí potřete celý povrch kuřecích prsíček.

Nechte si předehřát troubu na pouhých 90 °C a vložte kuřecí prsíčka zapéct po dobu 35 až 45 minut. Pak je vyjměte z trouby a nechte je dalších 45 minut odpočívat.

Pakliže chcete na kuřecím mase vytvořit zlatavou kůrčičku, vložte nakonec maso zpátky do trouby, tentokrát ale vyhřáté na 260 °C a zapékejte je dalších 5 až 10 minut. Dejte pozor, abyste kuře nespálili.

Takto připravené maso můžete podávat s jakoukoliv vaší oblíbenou přílohou nebo zeleninovým salátem. Zjistíte, že tak šťavnaté a chutné kuřecí maso jste dosud ještě neochutnali. A to se o kuřecích prsou říká, že jsou příliš suchá! Teď už víte, že jen záleží na způsobu přípravy.

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 452 hlasů
Nahlásit chybu
129 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt