Kynuté bramborové placky se zeleninou a vejci - postup přípravy
Vše, co tělo ke svému fungování potřebuje, najdete na jednom místě: v parádních bramborových plackách s vejci a čerstvou zeleninou, které jsou výživná snídaně par excelence. Jednodušší recept už to přitom být nemůže. A ani surovin není třeba moc.
Ingredience
Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka a metličkou je vyšlehejte do jemné konzistence. Přidejte k nim sušené droždí, jednu polévkovou lžíci cukru a jednu a půl čajové lžičky soli. Zalijte vše teplým mlékem i teplou vodou a všechno metličkou znovu velmi dobře promíchejte, aby se všechny přísady rozpustily.
Ihned a bez čekání vsypte do misky s ingrediencemi hladkou mouku, kterou důkladně zapracujte do směsi tak, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Pokud by se to přeci jenom stalo, vezměte si na pomoc k ruce tyčový mixér a směs trochu promixujte. Hotové řídké těsto přiklopte pokličkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a nechte 30 minut na teplém místě kynout. Když hmota zdvojnásobí svůj objem, znovu ji vařečkou dobře promíchejte.
Umyjte pod tekoucí vodou červenou a zelenou papriku, osušte je papírovými utěrkami a odstraňte stopky a semeníky, včetně zbytků semínek a světlých částí semeníku uvnitř plodů. Dužninu pak nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Totéž udělejte i s jarní cibulkou. Všechnu zeleninu pak přidejte do mísy k vaječné hmotě. Nakonec přidejte na malé kousky nakrájená rajčata a strouhaný brambor, zasypejte tvarohem a dobře promíchejte.
Na kamnech rozehřejte pánev, kterou potřete trochou oleje a vložte do ní hotové těsto, které rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte placku z jedné straně tak dlouho, dokud nezezlátnou a navrchu se nezačnou tvořit tuhé bublinky. V tu chvíli placku otočte a pokračujte ve smažení dozlatova. Hotovou placku podávejte ještě čerstvou nebo i později studenou.