Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč s mlékem

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Koláč s mlékem - postup přípravy

Není nic horšího než neutuchající chuť na sladké. Co teď, když doma není ani kousek čokolády? Pokud máte pár základních surovin, jako jsou vejce, mouka, máslo a cukr, máte jistou naději na to, že nezemřete v bídných útrapách v úpěnlivé touze po cukru. Co ale z těchto surovin vytvořit? Pokud máte k tomu všemu ještě šlehačku, máme pro vás skvělé zprávy. Můžete si udělat geniální dezert s takzvaným ptačím mlékem, což je dezert z našlehaného a oslazeného vaječného bílku. Tady je navíc v lahodné kombinaci s jemným těstem a velkou vrstvou šlehačky. Už vám tečou sliny? Tak jdeme na to.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve z osmi vajíček oddělíme bílky od žloutků do dvou různých misek. Bílky elektrickým šlehačem vyšlehejte do polotuhé pěny, přisypejte do ní cukr a dále šlehejte až do tuhé konzistence, kdy při vytažení metliček na povrchu hmoty vznikají pevné špičky.




V oddělené míse smíchejte mouku a prášek do pečiva tak, aby se obě suroviny důkladně promíchaly. Poté tuto sypkou směs postupně přimíchejte k bílkovému sněhu.

Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si plech na pečení o rozměrech zhruba 31 x 21 centimetrů. Vyložte jej pečicím papírem a vlijte na plech připravené těsto, které vložte do trouby zhruba na půl hodiny. Zda je těsto upečené vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, máte hotovo a můžete vyndat těsto z trouby. Pokud je ještě vlhká a nalepilo se na ni těsto, je třeba ho nechat ještě chvíli dopéct.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte vanilkový krém. V kastrůlku zahřejte žloutky, mléko a vanilkový cukr a vyšlehejte do jednolité směsi. Zahřívejte k varu a postupně přimíchejte hladkou mouku. Za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne a odstavte z plotny. Do horké směsi pak vmíchejte máslo nebo margarín a moučkový cukr a míchejte, dokud se suroviny nespojí.

Krém rozprostřete na zchladlý korpus a jeho povrch uhlaďte. Elektrickým šlehačem vyšlehejte šlehačku do tuhé konzistence a rozprostřete ji na vrchní část dortu. Navrch posypeme celý povrch kakaovým práškem a vložíme do lednice ztuhnout.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů