Kynuté buchty s marmeládou a ořechy - postup přípravy
Pokud máte chuť na opravdu dobré a originální buchty, můžete je tentokrát upéct trochu jinak než klasické české. Jako náplň je do nich vhodná například marmeláda doplněná o vlašský oříšek.
Ingredience
Do mísy dejte vlažné mléko a vodu, přidejte droždí (pokud nemáte čerstvé, nahraďte ho 15 gramy sušeného), vejce, cukr, olej, vanilku nebo vanilkový cukr a promíchejte. Pak přidejte část mouky a promíchejte. Nakonec přisypejte zbytek mouky a rukama nebo v robotu vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte 30 minut kynout.
Vyklopte těsto na pomoučněný vál, trochu ho prohněťte a nechte asi 2 minuty odpočinout. Vyválejte z něj asi 1 centimetr silný plat těsta a z něj vykrájejte kolečka. Odřezky si odložte bokem, udělejte z nich kouli a poté z ní vyválejte druhý plát, který zpracujte stejně jako ten první.
Doprostřed každého kolečka dejte trochu marmelády a 1 až 2 kousky vlašského ořechu. Samozřejmě můžete zvolit i jinou náplň včetně českých tradičních jako jsou mák, povidla nebo tvaroh. Buchty zabalte a okraje těsta dobře spojte. Dejte buchty do formy hrubě vymazané máslem a nechte je 15 minut kynout.
Rozpusťte asi 50 g másla a buchty jím bohatě pomažte. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte buchty 40 minut. Po upečení je ještě horké potřete rozpuštěným máslem a před podáváním pocukrujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem