Kynuté buchty s náplní z oříškové pomazánky - postup přípravy
Kynuté buchtičky přijdou vhod ke snídani i ke svačině nebo kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého. Naplnit je můžete čímkoliv, co máte rádi. Klasika je ovocná zavařenina či sladký tvaroh, bát se ale nemusíte ani kousku čokolády nebo oříškové pomazánky, jako je třeba Nutella. Slibujeme, že ve všech případech budou buchty skvělé!
Ingredience
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, abyste ji zbavili veškerých zatvrdlých hrudek. Přidejte cukr a sušené droždí a všechny suché ingredience vzájemně důkladně promíchejte. Doprostřed moučné kupky vyhlubte důlek, vyklepněte do něj jedno vajíčko, zasypejte citrónovou kůrou a přilijte rozpuštěné máslo a rukou vše důkladně promíchejte.
Přilijte 150 ml teplého mléka a pokračujte v ručním míchání, dokud těsto nezačne držet pohromadě. Hněťte ho tak dlouho, dokud nezískáte pevné, hladké a nelepivé těsto. Jeho povrch, stejně jako povrch mísy potřete rostlinným olejem a zakryjte ji přilnavou potravinářskou fólií a čistou utěrkou. Takto nechte těsto v teple kynout asi hodinu až hodinu a půl, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama ho jemně prohněťte, aby zvláčnělo. Vytvořte z něj válec a rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu odložte stranou a z druhé opět vytvořte váleček, který rozdělte na dvě půlky. Takto pokračujte tak dlouho, dokud nezískáte celkem dvanáct kousků těsta.
Každý kousek zformujte na kuličku, kterou rozplácněte na placku a naplňte ji džemem, čokoládou či čímkoliv jiným. Těsto pak pečlivě uzavřete do balíčku a zamačkejte spoje. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta. Hotové kuličky vyskládejte do pánve, zakryjte je znovu fólií a utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté buchty v pánvi potřete po celém povrchu rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 20 až 25 minut, dokud jejich povrch krásně nezezlátne.