Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté bulky se sýrem a bramborovou náplní

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynuté bulky se sýrem a bramborovou náplní - postup přípravy

Sháníte zajímavý a originální recept na domácí plněné pečivo? Kulaté bulky plněné směsí bramborové kaše a sýra je přesně to, co hledáte. Jsou snadné na přípravu, neuděláte při ní příliš mnoho nepořádku a výsledek je naprosto fascinující. Ale pozor, nejlépe chutnají čerstvé!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké misky. Uprostřed vytvořte důlek a vsypte do něj sušené droždí, lžičku cukru a zalijte teplou vodou. Dobře promíchejte a nechte chvilku stát. Mezitím na okraj moučného důlku přidejte jednu čajovou lžičku soli a 50 mililitrů oleje. Všimněte si, že na povrchu vodní hladiny se začínají tvořit bublinky. To je znamení, že se sušené kvasinky probudily k životu. V tu chvíli vše zalijte teplým mlékem a vařečkou začněte jemně mísit suché a mokré přísady do jednolité hmoty.

2. KROK

Když směs začne pomalu držet pohromadě, přisypejte do těsta jemně nasekanou petrželku a dále míchejte, dokud se těsto nepřestane rozpadat na kousky. Pak odložte vařečku a pokračujte ve hnětení ručně, čímž těstu dodáte náležitou vláčnost a pružnost. Zformujte hotové těsto do tvaru koule, vložte ho na dno mísy, kterou zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a bavlněnou utěrkou. Takto nechte těsto na teplém místě kynout 40 minut.

3. KROK

Mezitím oloupejte tři brambory a uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, rozkrájejte na menší kostky a vidličkou je rozdrťte na jemné pyré. Ochuťte ho mletým černým pepřem a trochou soli a přidejte také jemně nasekanou petrželku a najemno nastrouhanou směs sýrů mozzarella a čedar. Tyto přísady pak vařečkou důkladně promíchejte s bramborovou kaší do homogenní směsi. Odebírejte z ní pak kousky o velikosti dlaně, formujte z nich kuličky a skládejte je vedle sebe na talíř.

4. KROK

Vykynuté těsto jemně prohněťte, vyválejte z něho válec, který rozdělte na tolik kousků, kolik bramborových koulí jste zformovali (mělo by to vyjít průměrně kolem 10 kusů). Odebírejte kousky těsta a každý rovněž zformujte do tvaru koule. Posypejte pracovní plochu moukou, každou těstovou kouli rozválejte na kulatou placku, doprostřed položte bramborovou kouli a uzavřete ji do těsta jako do balíčku. Spoj důkladně zamačkejte a balíček mírně rozplácněte. Hotové placky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, prsty placky roztáhněte do co nejtenčích tvarů tak, aby se vešly na plech, povrch potřete žloutkem a posypejte strouhaným čedarem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 25 až 30 minut dozlatova. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů