Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lískooříškový dort s citrónovou příchutí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Lískooříškový dort s citrónovou příchutí - postup přípravy

Bezlepkové dobroty v posledních letech dobývají domácnosti po celém světě. Zdravé sladkosti bez mouky už vyhledávají nejen celiakové, ale i ti ostatní. Už dávno je vyvrácena představa, že bez obilné mouky se péct zkrátka nedá. Existuje totiž spousta různých variant, jak vyrobit mouku z jiných surovin, typicky z ořechů. To je jednak zdravější a jednak propůjčuje výslednému výrobku úplně jinou chuť i strukturu, která náš jazyk neobyčejně uspokojuje. Pojďte si s námi jednu takovou dobrůtku upéct. Nejenže je plná oříšků, ale hlavně neuvěřitelně jemného žloutkového krému, který z vašeho chuťového zážitku udělá malý ráj na zemi.

Ingredience pro:
6 porcí

Na korpus

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Nejprve připravte korpus. Pokud nemáte lískooříškovou mouku, ale jen oříšky, rozdrťte je na prach v mixéru.




V hluboké míse smíchejte lískooříškovou mouku s moučkovým cukrem. Do vedlejší misky rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky pak vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevné pěny, přičemž asi v polovině procesu k nim přidejte cukr. Vzniklý sníh pak jemně špachtlí nebo vařečkou vmíchejte do směsi cukru s ořechovou moukou, abyste získali hladké těsto.

Připravte si plech na pečení a vyložte ho pečicím papírem. Těsto na korpus pak přemístěte pomocí špachtle do plechu a vyrovnejte jeho povrch. Těsto by mělo být tlusté nejvýše 1,5 centimetru. Hodí se na to plech o velikosti 38 x 38 cm. Dejte korpus péct do trouby na 175 stupňů Celsia asi na 25 až 30 minut.

Po dopečení korpus nechte zchladnout a rozdělte ho podélně na 2 nebo 3 části, případně je můžete vykrájet kroužkem z dortové formy. Zbylé odkrojky těsta pak můžete nechat na ozdobu.

Na přípravu krému smíchejte v kastrůlku žloutky s cukrem, přidejte k nim mléko a škrob. Míchejte, dokud nezískáte jednolitou hladkou hmotu. Přidejte k ní kůru z citrónu, postavte na sporák a za stálého míchání metličkou zahřívejte na mírném ohni do zhoustnutí.

Když vytvoříte hustou pudinkovou hmotu, odstavte ji ze sporáku, vmíchejte do ní šťávu z jednoho citronu a nechte vychladnout. Ve vedlejší misce vyšlehejte 250 ml šlehačky do pevné pěny a vmíchejte do ní vychladlý žloutkový krém.

Do kastrůlku nalijte 40 ml smetany, zahřejte ji na kamnech a rozpusťte v ní rozlámanou čokoládu. Míchejte, dokud nezískáte hladkou čokoládovou polevu. Nechte ji vychladnout a vmíchejte do ní lžíci vaječného koňaku.

Pláty korpusu namažte čokoládovou smetanou a nechte vychladnout. Do dortového kroužku vložte jeden korpus a namažte ho polovinou krému. Zakryjte ho druhým korpusem a přidejte druhou polovinu krému.

Na vrch dortu rozdrobte zbytky vykrájeného korpusu a dejte vychladit přes noc do ledničky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů