Kynuté motance s vanilkovou drobenkou - postup přípravy
Upečte si nadýchané kynuté motance podle tradičního francouzského receptu. Servírovat je můžete samotné, se sladkou pomazánkou nebo marmeládou.
Těsto
Drobenka
Na potření
Vlažné mléko smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Jakmile se ingredience rozpustí, přidejte vejce s rozpuštěným máslem, moukou a solí.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte a přidejte ji ve dvou dávkách.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které vložte do olejem vymazané mísy. Olejem potřete také těsto, které zakryjte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
Poté ho rozdělte na 12 stejných kousků, z kterých vytvořte bochánky.
Poznámka: Těsto, s kterým nebudete zrovna pracovat, zakryjte utěrkou, aby nevysychalo.
Z každého bochánku vyválejte plát o výšce 0,4 cm, který zarolujte a zapleťte. Motance vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, zakryjte je a nechte kynout dalších 20 minut.
Tip: Při zaplétání těsta se inspirujte postupem níže ve videu.
Mezitím, co těsto kyne, připravte drobenku. Změklé máslo smíchejte s moukou a oběma druhy cukru. Motance potřete směsí vaječného žloutku s mlékem a posypte je připravenou drobenkou.
Kynuté motance pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut. Po vychladnutí je podávejte s oblíbenou sladkou pomazánkou nebo marmeládou.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: A COOKING BOOK