Kynuté koláčky s mraženým ovocem a žmolenkou - postup přípravy
I v zimě se dají připravit kynuté koláčky s ovocem, stačí použít třeba zmražené a pak ho bohatě posypat sladkou žmolenkou. Recept nám poskytl kanál Vaření s Jančou.
Na koláčky
Na žmolenku
Do vlažného mléka si dejte rozpustit droždí. Nalijte ho do zadělávací mísy a přilijte rozpuštěné máslo. Pak přidejte žloutky (pokud máte velká vejce, bude stačit jen jeden), vanilkový cukr, moučkový cukr, přisypejte mouku a nakonec špetku soli. Za pomoci robota nebo rukama těsto zpracujte, aby bylo vláčné a nelepilo se. V míse ho mírně pomoučněte, přikryjte a dejte na hodinu kynout.
Během této doby si připravte žmolenku. V misce smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a změklé máslo. Vidličkou vypracujte žmolenku a dejte ji ztuhnout do lednice.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte ho na tloušťku 2 až 3 centimetry. Za pomoci skleničky vykrájejte kolečka na koláčky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Udělejte do nich uprostřed lžící důlek a do něho dejte dostatečné množství ovoce. Může jít o borůvky, rybíz, maliny, ostružiny a další.
Rozšlehejte si vejce a potřete jím okraje koláčků. Pak na ně nasypejte dostatečnou vrstvu žmolenky, která ovoce zároveň osladí. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláčky zhruba 20 minut. Po vychladnutí je posypejte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.