Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané korálky z pomerančové kůry

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Nakládané korálky z pomerančové kůry - postup přípravy

Kandovaná pomerančová kůra je oblíbený cukrářský výrobek, který uspokojí vaši chuť na sladké, případně krásně dozdobí různé druhy cukrářských výrobků, jako jsou dorty, pěny, želé nebo zmrzliny. Na jejich výrobu vám přitom stačí několik zachovaných pomerančových slupek. Nevyhazujte je proto zbytečně do koše a tuhle dobrotu si připravte pro dlouhé zimní večery.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Pomeranče dobře umyjte a osušte. Spařte je vroucí vodou a nakrájejte je na čtvrtky. Sloupněte slupky a dužinu dejte stranou. Můžete ji jen tak sníst, nebo ji použijte pro přípravu dalších druhů dezertů.




Dobrý nápad je připravit z nich pomerančové želé, které pak můžete podávat ozdobené právě kandovanými slupkami.

Z pomerančové kůry opatrně škrabkou na brambory nebo jiným způsobem odřízněte bílou vrstvu, která je velmi hořká. Tuto část můžete bez obav vyhodit.

Očištěné slupky nakrájejte na úzké proužky a vložte je všechny do misky. Zalijte je studenou vodou tak, aby byly všechny slupky ponořené a nechejte stát několik hodin. Lepší než přes noc je lepší tuto proceduru provést přes den. Vodu ze slupek je totiž třeba několikrát (asi tři až čtyřikrát) vyměnit, neboť se do ní uvolňují látky nesoucí hořkou pachuť.

Díky maceraci ve vodě slupky ztratily svou hořkost a navíc krásně změkly. Slijte z nich zbylou vodu a připravte si jehlu a silnější nit. Navlékněte nit do jehly a na konci udělejte uzlík. Nyní každý proužek kůry srolujte do spirálky a propíchněte ji jehlou tak, abyste ji navlékli na nit a spirálka se nerozbalovala. Tímto způsobem smotejte a navlékněte všechny proužky kůry a získáte tak docela dlouhé pomerančové korálky.

Pomerančové korálky vložte do kastrůlku a zalije je vodou. Postavte kastrůlek na kamna, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Horkou vodu poté slijte, vyměňte ji znovu za studenou. Postup opakujte celkem čtyřikrát.

Nakonec korálky vyjměte z kastrůlku a nechte je důkladně okapat. Do kastrůlku nalijte tentokrát jen 300 mililitrů vody a přidejte odměřený cukr. Dejte na kamna a přiveďte k varu. Než směs začne houstnout, ponořte do ní pomerančové korálky, tentokrát však už bez niti. Jen odstřihněte uzlík a stáhněte je do sirupu. Na mírném ohni je zahřívejte asi 30 minut. Poté odstavte z kamen a nechte vychladnout. Pak přidejte citronovou šťávu, opět přiveďte k varu a vařte dalších 30 minut.

Pak už jen slijte do sklenice a zavíčkujte. Pomerančový džem s korálky ze slupek je hotový.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů