Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapletený jablečný závin z listového těsta

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zapletený jablečný závin z listového těsta - postup přípravy

Jablkový závin z listového těsta patří k těm nejsnazším moučníkům, jaké si můžete dopřát. Pokud vás ale děsí stáčení závinu, vyzkoušejte metodu zaplétání podle paní Věry Dufkové – závin tak vypadá báječně a přitom je mnohem snazší.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredicence

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jablka oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich přes cedník přebytečnou šťávu, posypejte je vanilkovým cukrem a skořicí a v případě potřeby k nim přidejte spařené a okapané rozinky nebo nahrubo nasekané vlašské ořechy. Všechny ingredience náplně velmi dobře promíchejte.

2. KROK

Listové těsto vyválejte na placku o délce plechu a šířce okolo 15 cm. Z každé strany podélně rozkrájejte okraje do 4 cm šířky na pásky o šířce 1,5 cm, přičemž uprostřed zbude pás široký 7 cm. Na ten navršte jablkovou náplň a těsto kolem ní uzavřete. To provedete takovým způsobem, že střídavě přes sebe budete překládat úzké pásky z jedné a z druhé strany, aby šly šikmo přes sebe. Tím vytvoříte ozdobné pletení s mezerami mezi jednotlivými pásky. Díky tomu nemusíte štrúdl před pečením propichovat.

3. KROK

Zapletené štrúdly potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct okolo 20 až 30 minut. Během pečení je často kontrolujte, a když začne těsto na povrchu jemně zlátnout, pečení je u konce a můžete záviny vytáhnout z trouby a nechat je vychladnout. Před podáváním je posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů