Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté smetanové koláčky se 3 druhy náplní

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 43 minut

Kynuté smetanové koláčky se 3 druhy náplní - postup přípravy

Kynuté smetanové koláčky, podle paní Romany Važanské, jsou vláčné a chutnají originálně díky 3 druhům náplní. S přípravou si poradí pokročilí kuchaři i začátečníci.

Ingredience pro:
18 kusů
+ -

Těsto

Maková náplň

Povidlová náplň

Tvarohová náplň

Zdobení

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku se solí. Do směsi udělejte důlek, který naplňte rozdrobeným droždím, cukrem a vlažným mlékem. 

2. KROK

Ingredience nechte odpočívat 5 minut a následně k nim přidejte rozpuštěné máslo, vaječné žloutky, smetanu, vanilkový cukr a citronovou kůru. 

3. KROK

Poznámka: Mouku před použitím prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky. Citronovou kůru použijte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu. 

4. KROK

Z ingrediencí uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu. Poté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte ho na 18 stejně velkých kousků. Z každého z nich vytvořte kuličku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. 

5. KROK

Pomocí prstů kuličky roztáhněte do stran a koláčky po stranách potřete rozšlehaným vejcem. Poté si připravte tvarohovou náplň vyšleháním tvarohu, cukru, vaječných žloutků a citronové kůry. Náplň vložte do cukrářského sáčku a pokryjte jí koláčky na plechu. 

6. KROK

Následně vytvořte makovou náplň. V rendlíku smíchejte mletý mák s cukrem, mlékem, skořicí a máslem. Směs přiveďte k varu a vařte ji 25 minut. Poté ji nechte volně vychladnout a naplňte jí cukrářský sáček, pomocí kterého náplň aplikujte na tvarohovou náplň. 

7. KROK

Nakonec si připravte povidlovou náplň. Povidla smíchejte s rumem a při aplikaci náplně na koláčky postupujte stejně, jako u předchozích dvou náplní. Kynuté smetanové koláčky ozdobte rozinkami, plátky mandlí a pečte je v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 16–18 minut.

8. KROK

Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Koláčky by měly být upečeny dozlatova.

9. KROK

Po upečení, ještě horké, koláčky potřete směsí rozpuštěného másla s rumem a nechte je volně vychladnout. 

Tip: Kynuté smetanové koláčky podávejte jako sladkou snídani, nebo jako dezert ke kávě.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů