Kynuté těsto na pizzu - postup přípravy
Rádi vyrábíte domácí pizzu, anebo jste se k tomu ještě neodhodlali, protože jste dosud nesehnali recept na těsto, kterému byste mohli věřit, že vám nezkazí zbytek použitých ingrediencí? Pak jste tady správně. Poradíme vám, jak vytvořit měkké a pružné těsto, se které povýší vaše domácí pizzy na profesionální úroveň. Navíc se s ním velmi snadno pracuje, bez obtíží z něho vytvoříte požadovaný tvar rukama bez válečku i bez speciálních pizzařských dovedností.
Těsto
Náplň
Návod na přípravu:
Připravte si menší misku, do které nalijte teplou vodu a rozdrobte do ní kvasnice.
V jiné, tentokrát větší a hlubší misce, smíchejte dohromady mouku, sůl a cukr a promíchejte tak, aby se řádně smísily. Uprostřed této moučné hromádky vyhlubte důlek a nalijte do něj vodu s rozpuštěným droždím. Přidejte také olivový olej a uhněťte pevné, pružné a soudržné těsto. Nejlépe vám to půjde s pomocí kuchyňského robota nebo elektrického hnětače.
Vyklopte zadělané těsto z mísy na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rukama ho ještě chvíli zpracovávejte, dokud není krásně měkké, nelepivé a elastické. Pak těsto rozdělte na čtyři stejné části, vytvořte z nich koule. Ty pak všechny umístěte na plech či do jiné vhodné nádoby vyložené pečicím papírem, svrchu zakryjte přilnavou fólií a dejte chladit do lednice na 24 hodin.
Až budete chtít připravit svou oblíbenou pizzu, vyjměte jednu těstovou kouli z lednice, položte ji na pomoučněný vál a vyválejte válečkem či roztáhněte rukama do tenké kulaté placky a vložte ji na pečicí plech.
Vrch namažte rajčatovou omáčkou smíchanou podle chuti s prolisovaným česnekem. Posypejte oreganem nebo jiným kořením a bohatě zasypejte sýrem. Pokud chcete, můžete na sýr naskládat další ingredience, třeba šunku, slaninu, salám, případně cibuli, papriky či další oblíbené suroviny.
Připravenou pizzu umístěte do vyhřáté trouby na 250 stupňů Celsia a pečte 7 až 8 minut.
Dobrou chuť.