Kynutý květ ze sušeného droždí - postup přípravy
Pokud patříte k milovníkům originálního sladkého pečiva, určitě vyzkoušejte kynutý květ. Vypadá luxusně, je nadýchaný a jeho přípravu zvládne i začátečník.
Kvásek
Těsto
K namazání
Na potření
Nejprve připravte kvásek. Mouku smíchejte s cukrem, sušeným droždím, vodou a mlékem. Jakmile se ingredience spojí, přikryjte mísu potravinovou fólií a její obsah nechte reagovat 20 minut na teplém místě.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Kvásek následně promíchejte a přidejte do něj vaječné bílky s 90 g cukru a olejem. Jakmile vznikne hladká směs, vsypte do ní mouku se solí.
Čistou rovnou plochu namažte olejem a vypracujte na í hladké těsto, které vložte do mísy, kde ho přikryjte fólií a nechte kynout dalších 50 minut.
Po této době těsto rozdělte na 3 stejné díly, z kterých vytvarujte bochánky. Ty přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 10–15 minut.
Z každého bochánku vyválejte plát o průměru 25 cm, který položte na plech, pokrytý pečicím papírem. Plát potřete rostlinným olejem a přikryjte ho druhým plátem.
Poznámka: Tento postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Ve středu posledního plátu vytvořte 8 řezů tak, abyste vytvořili tvar hvězdy. Špičky vzniklých trojúhelníků zahněte směrem k okraji a těsto vložte do zapékací mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte ho kynout ještě 25 minut.
Těsto potřete směsí žloutku a mléka a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.
Tip: Po vychladnutí můžete kynutý květ podávat k pomazánkám, polévkám, salátům i masu.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Piekarnia Lesi