Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý květ ze sušeného droždí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynutý květ ze sušeného droždí - postup přípravy

Pokud patříte k milovníkům originálního sladkého pečiva, určitě vyzkoušejte kynutý květ. Vypadá luxusně, je nadýchaný a jeho přípravu zvládne i začátečník.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Kvásek

Těsto

K namazání

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte kvásek. Mouku smíchejte s cukrem, sušeným droždím, vodou a mlékem. Jakmile se ingredience spojí, přikryjte mísu potravinovou fólií a její obsah nechte reagovat 20 minut na teplém místě.

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte. 

2. KROK

Kvásek následně promíchejte a přidejte do něj vaječné bílky s 90 g cukru a olejem. Jakmile vznikne hladká směs, vsypte do ní mouku se solí. 

3. KROK

Čistou rovnou plochu namažte olejem a vypracujte na í hladké těsto, které vložte do mísy, kde ho přikryjte fólií a nechte kynout dalších 50 minut. 

4. KROK

Po této době těsto rozdělte na 3 stejné díly, z kterých vytvarujte bochánky. Ty přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout ještě 10–15 minut.

5. KROK

Z každého bochánku vyválejte plát o průměru 25 cm, který položte na plech, pokrytý pečicím papírem. Plát potřete rostlinným olejem a přikryjte ho druhým plátem. 

Poznámka: Tento postup opakujte, dokud budete mít ingredience.

6. KROK

Ve středu posledního plátu vytvořte 8 řezů tak, abyste vytvořili tvar hvězdy. Špičky vzniklých trojúhelníků zahněte směrem k okraji a těsto vložte do zapékací mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte ho kynout ještě 25 minut. 

7. KROK

Těsto potřete směsí žloutku a mléka a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut. 

Tip: Po vychladnutí můžete kynutý květ podávat k pomazánkám, polévkám, salátům i masu. 

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Piekarnia Lesi

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů