Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý plněný jablečný koláč zdobený ořechy

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kynutý plněný jablečný koláč zdobený ořechy - postup přípravy

Pokud hledáte recept na perfektní moučník plný ovocné chuti, rozhodně vyzkoušejte tento nadýchaný kynutý koláč s jablečnou náplní. Servírovat ho můžete samotný nebo ho doplňte šlehačkou, zakysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Kynuté těsto

Jablečná náplň

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, poté do něj přisypte 1 lžíci cukru a 2 lžíce hladké mouky. Vše pečlivě promíchejte a nechte vzejít kvásek po dobu 30 minut.

2. KROK

Do mísy rozklepněte dvě vejce, přisypte do nich sůl, zbylý cukr a vanilkový cukr. Vše pečlivě pomocí metličky vyšlehejte a směs nalijte do mísy se vzešlým kváskem.

3. KROK

Směs promíchejte metličkou a přilijte k ní rozpuštěné vychladlé máslo. Poté ji opět promíchejte a přisypte do mísy větší část zbylé mouky.

4. KROK

Směs lehce promíchejte, přisypte do mísy zbytek mouky, přilijte slunečnicový olej a vypracujte hladké nelepivé těsto.  Těsto vložte do mísy vymazané olejem a nechte ho kynout po dobu 1,5 hodiny na teplém místě.

5. KROK

Jablka omyjte a oloupejte je. Poté je zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Přendejte je do větší pánve, zalijte je vodou a přidejte k nim cukr.

6. KROK

Do pánve přidejte máslo a jablka vařte do úplného změknutí. Jakmile budou mít jablka kašovinou konzistenci, stáhněte je z ohně. Poté do nich přidejte špetku skořice a směs promíchejte.

7. KROK

Jablečnou směs přendejte na talíř, uhlaďte ji a nechte ji vychladnout. Kulatou formu  pečlivě vymažte máslem a vysypte ji hladkou moukou.

8. KROK

Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a propracujte ho. Poté ho rozdělte na dvě části a vypracujte z nich bochánky. Přikryjte je potravinářskou fólií a nechte je kynout ještě 5 až 10 minut.

9. KROK

Bochánek rozválejte do placky a tu přendejte do formy. Těsto pečlivě rozprostřete po celé formě včetně okrajů. Poté na něj rozetřete jablečnou náplň.

10. KROK

Zbylý bochánek opět rozválejte a přikryjte ním jablečnou náplň. Oba okraje těst pomocí prstů spojte, lehce je ohněte směrem dolů a poté je přitlačte ke krajům formy. Koláč zakryjte a nechte ho kynout ještě 30 minut.

11. KROK

Koláč potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte ho polovinami vlašských ořechů. Poté ho přendejte do rozehřáté trouby a pečte ho po dobu 40 minut při teplotě 180 °С.

12. KROK

Koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout. Můžete ho ihned servírovat samotný, se šlehačkou, kysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.

13. KROK

Tip: Do jablečné náplně můžete také přidat špetku muškátového oříšku a mletého badyánu.

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů