Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodná domácí slanina

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Lahodná domácí slanina - postup přípravy

Slanina je skvělá věc. Je sice vysoce kalorická a tučná, nicméně vepřové sádlo bylo zařazeno na seznam vysoce prospěšných superpotravin, které mají velmi příznivý vliv na celý lidský organismus. Věděli jste například, že má moc posílit imunitní systém, podpořit metabolismus a dokonce i stabilizovat hladinu cholesterolu v těle? A platí to zejména u sádla z domácího chovu. Takže si beze strachu můžete připravit pravou domácí slaninu, která se jen rozplyne na jazyku.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:




Zásadní předpoklad úspěchu při výrobě domácí slaniny je čerstvé sádlo. S tou celá práce stojí a padá.

Sádlo nakrájíme na menší proužky a vyskládáme je do velkého hrnce. Zalijeme je vodou tak, aby byly celé ponořené, a pak sádlo zase vyndáme. Množství dalších přísad pak počítáme na každý litr vody, který jsme použili.

Položte hrnec na kamna a přiveďte odměřenou vodu k varu. Když začne bublat, přihoďte do hrnce příslušné množství bobkových listů, nového koření, černého pepře a soli. Vynecháme prozatím jen to sádlo a česnek. Nechejte vařit 5 minut, pak zakryjte hrnec pokličkou a vypněte teplo.

Stroužky česneku (množství rovněž přizpůsobte množství použité vody) oloupejte ze slupky a rozdrťte lisem na česnek. Do jiného vhodně velkého hrnce pak vyskládejte střídavě vrstvu slaniny a vrstvu česneku a tak stále dál, dokud nevyčerpáte celé množství surovin.

Slanou a kořeněnou vodou pak sádlo s česnekem přelijeme a zakryjeme poklicí. Uložíme na tmavé a chladné místo, kde necháme odpočívat špek v solance tři dny.

Po třech dnech vyjměte nasolenou slaninu z hrnce, osušte ji ubrouskem, rozložte je na plochý tác do jedné vrstvy a na 3 hodiny ji vložte do mrazáku. Pak ji vyjměte ven, rozdělte ji do sáčků a uskladněte do mrazáku. Takto se k sobě při uchovávání nebudou jednotlivé kousky lepit.

Pokud toužíte po pikantnější chuti, můžete před finálním zamrazení slaninu posypat směsí papriky a sušeného česneku. Co se týče barvy, pokud toužíte po sytě nažloutlé slanině, přidejte do solného roztoku ještě neoloupanou cibuli.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů