Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí klobásy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí klobásy - postup přípravy

Ty kupované vás nijak neoslovily svou chutí, nebo vám u nich vadí mnoho chemie a dochucovadel? Potom je nejvyšší čas na domácí klobásy, které zaujmou tím, jak jednoduché jsou. A chuť? Ty z obchodu se jim nemohou rovnat. Tedy pokud využijete právě náš recept.

Ingredience pro:
30 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základ klobás je jasný. Mělo by to být maso. Vezměte zhruba 500 g vepřového a dvakrát ho namelte, aby bylo opravdu jemné. Tím tvoříte takzvanou spojku. Tu následně ochutíte solí, pepřem i paprikou a důkladně promícháte. Také můžete v případě potřeby přidat i trochu ledové vody, ale to záleží na konzistenci.




Dále si připravte zbývající maso, které je dobré nakrájet na kousky o velikosti zhruba 1 centimetr. Pokud se vám nechce krájet, dá se maso i nahrubo umlít, pokud máte mlýnek s tím správným nástavcem. To je opět na vás. Toto maso poté vmícháte do spojky a důkladně prohnětete.

Střívka je třeba velmi důkladně propláchnout, aby byly opravdu čistá. Obvykle je koupíte v suchém zasoleném stavu a tak je třeba je nejprve na chvíli namočit do vody. Potom budou připraveny k propláchnutí. Pozor také na to, aby znovu neuschly.

Použít lze buď plničku klobás, nebo nástavec na mlýnek. V obou případech je postup stejný. Střívka nasadíte na ústí plnícího otvoru a následně točíte klikou u plničky, nebo u mlýnku. Masová směs se dostává do střívek a vznikají klobásy. Ty rozdělte na menší kousky převázáním řeznickým provázkem.

Ta je nezbytná. Pokud je chcete hned jíst, je možné domácí klobásy hodit na pánev, nebo je pomalu uvařit, či je lze dát do trouby. Když máte udírnu, je možná i tato příprava. A to buď formou uzení studeným, nebo teplým kouřem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů