Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné opečené brambory s rozmarýnem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Lahodné opečené brambory s rozmarýnem - postup přípravy

Brambory jsou skvělá univerzální zelenina, ze které se dají v kuchyni vytvářet doslova zázraky. Někdy ale není nad jednoduchost. Vychutnat si samotné brambory, které jen zapečete v troubě s trochou soli a bylinek je často k nezaplacení a potěší víc než veškeré vybrané pochoutky. I když ale připravujete pořádný grilovaný steak, tyhle brambory se hodí znovu, tentokrát jako příloha, která báječně podtrhne chuť celého pokrmu. Pokud jste zvyklí jen brambory osolit a hodit do trouby, je to také možné takto udělat, ale ochuzujete se o chuťový zážitek, který vám upečené brambory mohou přinést. Zkuste následující jednoduchý recept, který vám pomůže tuhle dobrotu ozvláštnit.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Brambory umyjte a oloupejte slupku. Nakrájejte je na plátky o síle kolem dvou centimetrů a vhoďte je do zapékací misky. Dejte si také rozehřát troubu na 250 stupňů Celsia.




Na kamnech v kastrůlku, anebo v mikrovlnné troubě nechte úplně rozpustit máslo a vhoďte do něj sušený rozmarýn a tymián, přidejte lžičku mořské soli a špetku pepře. Všechno dobře promíchejte a nechte chvíli stát v horkém másle, aby se bylinky rozvoněly. Bylinkové máslo nalijte na brambory a vhodným nástrojem či rukama důkladně promíchejte, aby se brambory směsí dobře obalily.

Takto připravené plátky brambor rozprostřete po celé ploše zapékací mísy a vložte do vyhřáté trouby zapéct po dobu asi 15 minut. Pak misku vytáhněte, otočte brambory na druhou stranu a dopékejte dalších 15 minut. Když získají po obou stranách krásnou zlatavě hnědou barvu, přilijte do zapékací mísy kuřecí vývar a přidejte do něj oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky. Vraťte zpět do trouby na dalších 15 minut, anebo do té doby, dokud se vývar zcela nevsákne do brambor.

Pak už je stačí vyndat z trouby, nechat trochu zchladnout a s velikou chutí podávat. Díky vývaru budou brambory naprosto delikátní a budou se doslova rozplývat na jazyku.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů