Lahodný domácí kečup s kardamomem - postup přípravy
Nyní můžete mít domácí kečup stále po ruce. Výhodou receptu je rozmanitost ingrediencí, díky kterým ho můžete přizpůsobit svým chutím. Příprava je snadná.
Ingredience
Rajčata omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na kousky. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno a na plátky nakrájejte také oloupané stroužky česneku.
Na rozpáleném oleji cibuli s česnekem smažte 2 minuty a poté do hrnce přidejte nakrájená rajčata. Vše důkladně zamíchejte a smažte další 3 minuty.
Poznámka: Při smažení cibule a česneku ingredience stále míchejte.
Zatím nastrouhejte omyté jablko nahrubo a vmíchejte ho k rajčatům. Směs vařte další 1 minutu a následně do ní vmíchejte jablečný ocet, hnědý cukr a rajčatový protlak.
Tip: Pokud chcete, aby měl domácí kečup červenější barvu, přidejte do něj větší množství rajčatového protlaku.
Po dalších 3 minutách vaření směs ochuťte solí, hřebíčkem, mletou sladkou paprikou, kardamomem, skořicí, bobkovým listem a muškátovým oříškem. Ingredience znovu důkladně zamíchejte a na závěr přidejte sůl s pepřem.
Na mírném ohni vařte směs s rajčaty pod pokličkou 20 minut. Po této době ze směsi odstraňte všechno větší a tvrdé koření a směsí naplňte nádobu od mixéru, kde ji rozmixujte dohladka.
Poznámka: Díky pomalému vaření získá domácí kečup tu nejlepší chuť, jakou může mít.
Domácím kečupem naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete sterilizovanými víčky.
Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
Naplněné sklenice vložte do nádoby s vodou tak, aby hladina svody sahala asi do 2 cm výšky sklenic tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Poznámka: Pokrm ve sklenicích nechte zavařovat v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30–35 minut.
Sklenice s domácím kečupem vyjměte z nádoby, přikryjte je utěrkou a nechte je 20 minut stát. Poté kečup skladujte na tmavém a chladném místě.
Poznámka: Při správném skladování vydrží pokrm čerstvý i několik měsíců.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Zdravé recepty