Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný domácí kečup s kardamomem

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 64 minut

Lahodný domácí kečup s kardamomem - postup přípravy

Nyní můžete mít domácí kečup stále po ruce. Výhodou receptu je rozmanitost ingrediencí, díky kterým ho můžete přizpůsobit svým chutím. Příprava je snadná.

Ingredience pro:
12 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Rajčata omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na kousky. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno a na plátky nakrájejte také oloupané stroužky česneku. 

2. KROK

Na rozpáleném oleji cibuli s česnekem smažte 2 minuty a poté do hrnce přidejte nakrájená rajčata. Vše důkladně zamíchejte a smažte další 3 minuty.

Poznámka: Při smažení cibule a česneku ingredience stále míchejte.

3. KROK

Zatím nastrouhejte omyté jablko nahrubo a vmíchejte ho k rajčatům. Směs vařte další 1 minutu a následně do ní vmíchejte jablečný ocet, hnědý cukr a rajčatový protlak. 

Tip: Pokud chcete, aby měl domácí kečup červenější barvu, přidejte do něj větší množství rajčatového protlaku.

4. KROK

Po dalších 3 minutách vaření směs ochuťte solí, hřebíčkem, mletou sladkou paprikou, kardamomem, skořicí, bobkovým listem a muškátovým oříškem. Ingredience znovu důkladně zamíchejte a na závěr přidejte sůl s pepřem. 

5. KROK

Na mírném ohni vařte směs s rajčaty pod pokličkou 20 minut. Po této době ze směsi odstraňte všechno větší a tvrdé koření a směsí naplňte nádobu od mixéru, kde ji rozmixujte dohladka.

Poznámka: Díky pomalému vaření získá domácí kečup tu nejlepší chuť, jakou může mít.

6. KROK

Domácím kečupem naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete sterilizovanými víčky.

Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi. 

7. KROK

Naplněné sklenice vložte do nádoby s vodou tak, aby hladina svody sahala asi do 2 cm výšky sklenic tak, jak to můžete vidět ve videu níže. 

Poznámka: Pokrm ve sklenicích nechte zavařovat v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30–35 minut.

8. KROK

Sklenice s domácím kečupem vyjměte z nádoby, přikryjte je utěrkou a nechte je 20 minut stát. Poté kečup skladujte na tmavém a chladném místě.

Poznámka: Při správném skladování vydrží pokrm čerstvý i několik měsíců.

9. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Zdravé recepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů