Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečné papanasi – tradiční moldavské smažené placky

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jablečné papanasi – tradiční moldavské smažené placky - postup přípravy

Pakliže si rádi dopřáváte klasické lívance, určitě vás nadchne i chuť moldavských papanasi. To jsou jemné a nadýchané placky, které se smaží na rozpáleném oleji. Tentokrát si je můžete připravit s nahrubo strouhanými jablky.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si v míse smíchejte sýr spolu s vejci, solí, krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a případně i s mletou skořicí. Následně do směsi přidejte i loupané a nahrubo strouhané jablko, přelijte kefírem a zasypte hladkou moukou s kypřícím práškem. Ze všech surovin vypracujte hladké polotekuté těsto.




Nyní si k ruce vezměte větší pánev a rozpalte v ní slunečnicový olej. Na něj pak pomocí lžíce pokládejte menší množství těsta a placky smažte dozlatova z obou stran. Před podáváním je nechte okapat na papírových utěrkách od přebytečného tuku. K porci papanasi se bude hodit jak džem, tak i marmeláda, sladký tvaroh, šlehačka, zavařenina či zakysaná smetana. Doplnit lze tento sladký pokrm i o šálek kávy a čaje. Přejeme vám dobrou chuť.

Do těsta na papanasi můžete pro zvýraznění chuti přidat i trochu najemno strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Místo výše zmíněného kravského sýra je taktéž možné do směsi na placky zakomponovat tučnější tvaroh. Pakliže máte rádi i strouhaný kokos s rozinkami, můžete těmito surovinami rovněž obohatit sladký pokrm. Je tedy jen na vás, jak bude výsledný produkt vypadat a chutnat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů