Lehký a lahodný koláč s jahodami nebo švestkami - postup přípravy
Nikdy není špatná doba na poctivý piškotový ovocný koláč. Jestliže se na vás chystá tchyně, sousedka či kamarádky, buďte připravena a uvítejte je touto rychlou dobrotou. Postup přípravy je snadný, suroviny jsou běžně dostupné a levné a za pár minut máte hotovo.
Ingredience
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, abyste se zbavili případných zatvrdlých hrudek. Přidejte vanilkový cukr a všechny suché ingredience velmi dobře lžící promíchejte.
Do jiné misky vyklepněte dvě vajíčka a vyšlehejte je elektrickým šlehačem či tyčovým mixérem do jemné a nadýchané pěny, která má bělavou barvu a pěnivou konzistenci. Přilijte k vaječné pěně mléko a olej a znovu dobře promixujte.
Směs vajíček, oleje a mléka nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a velmi dobře obě části zapracujte do sebe, nejlépe tak, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky a nerozmíchaná místa. Výsledkem by mělo být hladké, homogenní a polotekuté těsto.
Připravte si dortovou formu nebo plech na pečení, který vytřete tukem a vysypejte moukou, anebo ho vyložte pečicím papírem. Vlijte do plechu či formy těsto, stěrkou ho uhlaďte do roviny. Umyjte jahody či švestky a zbavte je stopek, případně pecek. Omyté ovoce nechte důkladně okapat a osušte je papírovými utěrkami. Ostrým nožem pak dužninu nakrájejte na tenčí plátky, které vyskládejte v soustředných kruzích či čtvercích na povrch těsta.
Plech s těstem vložte do trouby, kterou jste předem nechali rozehřát na teplotu 180 °C a pečte koláč po dobu 30 minut. Zda je dostatečně upečený, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, je hotovo. Pokud je mokrá s ulpívajícími kousky těsta, je třeba koláč ještě dopéct. Hotovou buchtu nechte vychladnout, povrch posypejte přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.