Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Falešné crème brûlée s karamelem a vlašskými ořechy

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Falešné crème brûlée s karamelem a vlašskými ořechy - postup přípravy

Crème brûlée je proslulý francouzský smetanový dezert s karamelovou krustou, který je jedním z nejpopulárnějších dezertů vůbec. Pokud vám ale nevyhovuje vajíčko v jeho složení nebo složitost přípravy křupavého karamelu, můžete použít recept na jednu mnohem jednodušší variantu, kterou bychom vám dnes rádi představili.

Ingredience pro:
6 porcí

Krém

Karamel

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Začněte přípravou mléčného krému. Do kastrůlku nalijte dva šálky smetany s jakýmkoliv obsahem tuku, k němu přisypejte dvě polévkové lžíce potravinářského škrobu a tři lžíce cukru. Všechny přísady dobře rozmíchejte, položte rendlík na kamna a na střední teplotu zahřívejte 3 až 5 minut, dokud směs nezhoustne.

2. KROK

Když krém získá konzistenci pudinku, odstavte ho z kamen a přidejte k němu kousek másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nepropojí se s krémovou hmotou. Výslednou směs pak rozdělte do skleněných pohárků tak, aby na vrchu zůstal asi jeden až dva centimetry volného prostoru a nechte vychladnout.

3. KROK

Zatímco krém ve skleničkách chladne, připravte si karamelovou polevu. Do čisté misky nalijte jeden hrnek mléka a vmíchejte do něho jednu polévkovou lžíci škrobu. Tři polévkové lžíce cukru nasypte do malého kastrůlku a na mírném ohni na kamnech jej zahřívejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí a nezískají charakteristickou zlatavou barvu. Poté přidejte máslo a míchejte dohladka. Do hrnce pak nalijte mléčnou směs se škrobem a promíchejte na homogenní směs. Pak hrnec stáhněte z ohně a nechte 5 až 10 minut vychladnout.

4. KROK

Karamelovou směs nalijte na povrch mléčného pudinku v pohárcích, doprostřed každého z nich vložte polovinu vlašského ořechu a vložte skleničky s dezertem alespoň na hodinu do lednice vychladnout. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů