Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švestkový koláč s lehkou vůní vanilky

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Švestkový koláč s lehkou vůní vanilky - postup přípravy

Moučníky s ovocem jsou v našich končinách velmi populární. Jedním z druhů jsou švestky, které nemusí být vhodné jenom na typické slíváky. Jsou skvělou ingrediencí i pro tento koláč, který láká nejenom na svou vůni.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jako první přicházejí na řadu vajíčka. Oddělí se žloutky od bílků a obě složky se zpracují zvlášť. Nejprve žloutky, ke kterým se přidá trocha soli a postupně se zašlehávají s olejem. Takto se nechají připravené a ve druhé nádobě se vyšlehají vaječné bílky v pevný tuhý sníh. Poté se obě složky smíchají dohromady. Takto vznikne základ těsta, do kterého poté zamíří i zbývající ingredience. Tedy mléko, prášek do pečiva, mouka a další.

2. KROK

Zpracované těsto se nechá chvíli odpočívat. Během této doby dojde na přípravu švestek. Ty je třeba nejprve důkladně omýt a poté nakrájet na polovinu a vypeckovat. Následně se dají do mísy, posypou vanilkovým cukrem a skořicí a promíchají. Chvíli se počká, aby se do nich jednotlivé ingredience vsákly.

3. KROK

Když jsou přípravné práce hotové, rozdělí se těsto na dvě poloviny. Jedna je připravená, do druhé se přidá kakao a zamíchá se. Následně se světlé těsto nalije do hlubšího plechu, který je vyložený pečicím papírem. Na těsto se následně nakladou jednotlivé švestky, ze kterých se slije přebytečná tekutina.

4. KROK

Těsto se švestkami se poté přelije druhou polovinou, tedy těstem kakaovým. Je vhodné lít ho z větší výšky, aby se obě těsta zajímavě propojila. Dbejte také na to, aby bylo těsto všude stejně vysoké. Poté už stačí jenom rozehřát troubu na 180 stupňů Celsia a v ní švestkový koláč péct zhruba 20–25 minut. Po upečení nechte při pokojové teplotě vychladnout a přímo na plechu krájejte. Při servírování neuděláte chybu posypem ze skořicového cukru.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů