Lilkový salát na zimu s česnekem - postup přípravy
Připravte si lilkový salát na zimu. Díky snadnému postupu zavařování můžete mít čerstvý salát vždy po ruce, a to až několik měsíců. Vhodný je jako svačinka i příloha.
Ingredience
Lilky omyjte, odstraňte z nich vnitřní měkkou část a zbytek nakrájejte na hranolky o šířce 1,5 cm. Zeleninu vložte do větší mísy, osolte ji a promíchejte. Lilky nechte v soli ležet 1,5–2 hodiny.
Poznámka: Díky soli zbavíte lilky přebytečné šťávy a zelenina zkřehne.
Po této době lilky osušte bílým ubrouskem a vložte je do mísy, kde je smíchejte se třemi lžícemi oleje. Zeleninu následně vyskládejte na plech vyložený alobalem a vložte ji do předehřáté trouby na 180 °C, kde ji pečte přibližně 20 minut, dohněda.
Zatím nakrájejte omyté papriky na tenké proužky. Nakrájejte na kolečka také chilli papričku, nadrobno nakrájejte česnek a najemno nastrouhejte oloupanou mrkev, kterou v míse smíchejte s trochou soli.
Poznámka: Z paprik před krájením odstraňte semeník.
Po upečení lilky vyndejte a pokryjte je mrkví. Nyní v míse osolte nakrájenou papriku a přidejte ji k lilkům a mrkvi. Zeleninu ochuťte hnědým cukrem, přidejte do ní chilli papričku a polovinu množství česneku.
Rozdrcenou směs semen koriandru a celého černého pepře smažte 1 minutu ve 3 lžících oleje a poté ji vmíchejte do zeleniny, kterou následně ochuťte sójovou omáčkou a nasekanou petrželkou a koriandrem.
Lilkový salát zamíchejte a naplňte jím sterilizované sklenice, do kterých poté nalijte ocet. Ihned poté je uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce tak, aby se stěnami vzájemně nedotýkaly.
Poznámka: Pro tento recept byla použita 1 polévková lžíce rýžového octa na sklenici o objemu 500 ml. V případě použití jiného 6% octa by bylo nutné použít ½ lžíce do každé sklenice.
Do hrnce nalijte vodu a jeho obsah vařte 20 minut. Poté sklenice postavte na rovnou plochu víčky dolů, přikryjte je utěrkou a ručníkem a nechte je volně chladnout.
Poznámka: Při obsahu sklenic 500 ml sterilizujte 23–25 minut. Při obsahu 1000 ml sterilizujte 30 minut. Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
Tip: Lilkový salát na zimu skladujte na chladném a temném místě. Při správném skladování vám může vydržet i několik měsíců. Po otevření pokrm co nejdřív zkonzumujte a uchovávejte ho v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Milenia КулинарныеPецепты