Luxusní vrstvený čokoládový dort s jemným krémem - postup přípravy
Máte se sejít s kamarádkami u čaje a ráda byste se blýskla nějakým luxusním dezertem? Pak pro vás máme recept na luxusní vrstvený čokoládový dort, který vypadá i chutná jako z dílny cukrářského mistra. Je plněný kakaovým smetanovým sýrem a politý lesklou čokoládovou polevou a vypadá naprosto báječně. Potěšte své přítelkyně i svou rodinu tímto čokoládovým zázrakem.
Korpus
Krém
Poleva
Sirup
Dejte si předehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Příprava těsta je totiž velmi rychlá. V misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva, kakaovým práškem a solí.
Do jiné misky rozklepněte čtyři vajíčka a přidejte k nim smetanu, cukr a rostlinný olej. Elektrickým šlehačem všechny přísady důkladně vyšlehejte do hladké konzistence. Za stálého míchání při nízké rychlosti pak do vaječné směsi postupně přisypávejte suché přísady a umíchejte hladké řidší těsto.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a vlijte do něj těsto, jehož povrch vyrovnejte špachtlí a dejte péct do předehřáté trouby asi na 10 až 15 minut. Po upečení nechte korpus úplně vychladnout a rozpulte ji křížem na čtyři části. Okrájejte okraje do roviny a odkrojené kousky rozmixujte mixérem. Později je použijete na dozdobení dortu.
Nyní připravte sirup. Ten vám poslouží k napuštění korpusu, aby byl vláčný a jemný.
V kastrůlku smíchejte vodu s cukrem a přidejte brandy nebo rum. Zamíchejte, postavte na kamna a přiveďte směs k varu. Když začne vřít, odstavte z ohně a nechte vychladnout. Všechny části korpusu pak touto směsí pomažte.
Teď přijde na řadu krém. Do hlubší misky přidejte smetanový sýr nebo tvaroh, přilijte kondenzované mléko, zakysanou smetanu a pět lžic kakaového prášku. Elektrickým šlehačem vyšlehejte hmotu do hladka.
Než se pustíte do sestavování dortu, připravte si ještě lesklou čokoládovou polevu.
V rendlíku smíchejte máslo, drcenou čokoládu a čtyři lžíce mléka, případně smetany. Postavte na kamna, přiveďte směs k varu za stálého míchání, vypněte oheň a nechte zchladnout.
Sestavte dort tak, že každý plát korpusu velkoryse pomažte krémem a sestavte je na sebe. Povrch koláče zalijte čokoládovou polevou a posypejte ji drobky z rozdrcených odřezků těsta.
Vložte koláč do lednice vychladit nejméně na 2 až 3 hodiny a podávejte s šálkem voňavého čaje nebo kávy. Dobrou chuť.