Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makové šneky z kynutého těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 22 minut

Makové šneky z kynutého těsta - postup přípravy

Připravte si nadýchané makové šneky, vhodné ke snídani i jako sladký dezert ke kávě a čaji. Příprava je rychlá, jednoduchá a nemusí se jí obávat ani začátečníci.

Ingredience pro:
9 kusů
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Vlažné mléko smíchejte s polovinou množství cukru a sušeným droždím. Směs nechte 5 minut reagovat a poté do ní vmíchejte zbytek cukru s vejci a rozpuštěným máslem.

Poznámka: Dbejte na to, aby rozpuštěné máslo nebylo horké.

2. KROK

Přidejte také špetku soli a ingredience důkladně zamíchejte. Nyní do směsi vmíchejte mouku a vytvořte těsto, které hněťte 5–6 minut. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte a přidejte ji nadvakrát.

3. KROK

Těsto rozdělte na dvě části, z nichž jednu uložte do lednice. Druhou polovinu těsta vložte do mísy, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte kynout 30–60 minut, na teplém místě. 

Poznámka: Pro vytvoření cca 11 kusů šneků budete potřebovat pouze jednu polovinu těsta.

4. KROK

Vykynuté těsto znovu prohněťte a vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Ten potřete makovou náplní a zarolujte ho. 

5. KROK

Tip: Makovou náplň si můžete připravit sami, nebo ji koupit v obchodě. Pokud ji budete kupovat, doporučujeme zakoupit ji neslazenou a dosladit ji podle vlastních představ. 

6. KROK

Roládu nakrájejte na 9 stejně širokých kusů, které vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. Makové šneky potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 18–20 minut. 

7. KROK

Na závěr smíchejte moučkový cukr s vodou a směsí polijte makový dezert, ihned po upečení. 

Tip: Po vychladnutí servírujte šneky s mákem ke snídani nebo ke kávě a čaji, jako dezert.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: CookBakery

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů