Makové šneky z kynutého těsta - postup přípravy
Připravte si nadýchané makové šneky, vhodné ke snídani i jako sladký dezert ke kávě a čaji. Příprava je rychlá, jednoduchá a nemusí se jí obávat ani začátečníci.
Těsto
Náplň
Na potření
Poleva
Nejprve připravte těsto. Vlažné mléko smíchejte s polovinou množství cukru a sušeným droždím. Směs nechte 5 minut reagovat a poté do ní vmíchejte zbytek cukru s vejci a rozpuštěným máslem.
Poznámka: Dbejte na to, aby rozpuštěné máslo nebylo horké.
Přidejte také špetku soli a ingredience důkladně zamíchejte. Nyní do směsi vmíchejte mouku a vytvořte těsto, které hněťte 5–6 minut.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte a přidejte ji nadvakrát.
Těsto rozdělte na dvě části, z nichž jednu uložte do lednice. Druhou polovinu těsta vložte do mísy, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte kynout 30–60 minut, na teplém místě.
Poznámka: Pro vytvoření cca 11 kusů šneků budete potřebovat pouze jednu polovinu těsta.
Vykynuté těsto znovu prohněťte a vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Ten potřete makovou náplní a zarolujte ho.
Tip: Makovou náplň si můžete připravit sami, nebo ji koupit v obchodě. Pokud ji budete kupovat, doporučujeme zakoupit ji neslazenou a dosladit ji podle vlastních představ.
Roládu nakrájejte na 9 stejně širokých kusů, které vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. Makové šneky potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 18–20 minut.
Na závěr smíchejte moučkový cukr s vodou a směsí polijte makový dezert, ihned po upečení.
Tip: Po vychladnutí servírujte šneky s mákem ke snídani nebo ke kávě a čaji, jako dezert.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: CookBakery