Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablkové šátečky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jablkové šátečky - postup přípravy

Pokud máte rádi kynuté těsto a jablečnou náplň, máme přímo pro vás skvělý recept, kterým určitě potěšíte celou rodinu. Výhodou tohoto receptu je, že náplň můžete podle chuti i ročního období a dostupného ovoce měnit a mít tak vždy nový, originální moučník.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Než se pustíte do přípravy těsta, je důležité mít všechny suroviny k dispozici v pokojové teplotě a mléko ohřát na cca 35 °C. V teplém mléce rozmíchejte cukr a rozdrobenou kostku sušeného droždí a nechte je stranou přikryté utěrkou po dobu 15 minut.




Po uplynutí této doby zašlehejte do mléka vejce a přidejte olej a změklé máslo. Vše pomocí metličky důkladně vymíchejte. Nakonec postupně přidávejte mouku. Zpočátku můžete použít kuchyňský robot, ale v závěru už těsto hněťte pomocí rukou. Výsledné těsto by se nemělo přichytávat ke kůži a mělo by být měkké.

Hlubší mísu vymažte máslem, vložte do ní kouli těsta, přikryjte je folií nebo utěrkou a dejte do tepla vykynout. Pokud chcete tento proces urychlit, dejte přikrytou mísu s těstem do trouby předehřáté na 40 °C.

Náplň připravíte jednoduše tak, že jablka oloupete, zbavíte je stopky a jádřince a nakrájíte je na větší a silnější plátky. Menší kousky pro přípravu tohoto moučníku nevyužijete.

Pracovní plochu posypejte moukou, ruce namažte olejem a těsto pomocí dlaně roztáhněte a poté ho vyválejte na výšku cca 0,3 cm a nakrájejte na proužky.

Na okraj každého proužku položte plátek jablka, posypejte ho cukrem a skořicí a položte na ně plátek másla. Překryjte dalším plátkem jablka a těsto stočte. Povrch těsta můžete několikrát lehce naříznout nožem.

Na plech na pečení dejte pečicí papír a rozložte na něj jednotlivé plněné kousky těsta tak, aby nebyly příliš blízko u sebe. Plech přikryjte utěrkou a nechte těsto ještě 15 minut kynout. Před pečením kousky potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem.

Moučník pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu přibližně 20 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů