Makový koláč - postup přípravy
Přemýšlíte o vhodné sladké tečce za lahodným nedělním obědem? Potom vsaďte na makový koláč s jemným máslovým korpusem. Jeho přípravu zvládne i cukrář začátečník. Není na tom nic extra složitého.
Ingredience
Nejprve se pusťte do výroby těsta. V míse rozmíchejte změklé máslo spolu s hladkou moukou, moučkovým cukrem a špetkou soli. Vypracujte si hladké a vláčné těsto, které navrstvěte do formy na koláč (předem vystlanou pečícím papírem anebo vymazanou trochou másla). Měli byste těstem pokrýt celé dno formy a částečně i okraje. Nyní si připravte makovou náplň.
V další fázi v míse vyšlehejte vejce, přidejte mletý mák, kukuřičný škrob, mléko, trochu cukru dle chuti a případně i část vody. Směs nalijte na máslový korpus a dejte koláč péct do trouby na 40 minut při teplotě 180 °C.
Upečený makový koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním jej můžete ještě zaprášit trochou moučkového cukru. K porci se bude hodit případně i kopeček čerstvé šlehačky. Přejeme vám dobré chutnání.
Tipy na vylepšení koláče a recept na domácí povidla ze švestek
Pokud budete chtít koláč šťavnatější, můžete do něj zakomponovat i nakládané švestky. Výborný bude mletý mák i s domácími švestkovými povidly. Tu chuť si prostě zamilujete. Nevíte jak na domácí povidla? Zde je krátký a jednoduchý recept. Potřebujete:
- vypeckované švestky: 1 a ½ kg
- krupicový cukr: 100 g
- citron: 1 ks
V první fázi si omyjte a vypeckujte švestky a pomocí mlýnku nebo mixéru je namelte na kaši. Tu lze ještě okořenit dle libosti skořicí či hřebíčkem. Následně ovoce vařte aspoň 60 minut a v poslední fázi přisypte k doslazení cukr a zakápněte citronovou šťávou.