Rohlíčky plněné makovou náplní - postup přípravy
Až budete mít chuť na nadýchanou sladkost, upečte si rohlíčky plněné makovou náplní. Připravíte je snadno a můžete je servírovat jako dezert i sladkou snídani.
Těsto
Náplň
Na potření
Začněte s přípravou těsta. Vejce vyšlehejte se lžící cukru, mlékem, polovinou množství mouky, a jakmile se ingredience propojí, přidejte čerstvé droždí.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Směs nechte 15 minut reagovat na teplém místě a do vzniklého kvásku vmíchejte zbytek cukru s vanilkovým extraktem, solí, rozpuštěným máslem a zbytkem mouky.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které zakryjte a nechte kynout 20 minut na teplém místě.
Poznámka: V robotu je nutné těsto míchat přibližně 5–7 minut, abyste dosáhli nejlepší konzistence.
Mezitím připravte náplň. Mandle s vlašskými ořechy rozmixujte na prášek, který odložte bokem. Do hrnce nalijte trochu vody, a jakmile začne vřít, vmíchejte do ní mléko.
Do vroucího mléka vmíchejte cukr s medem, přidejte mák, máslo a po důkladném promíchání odstavte směs z tepla a vmíchejte do ní rozmixované ořechy s rozinkami.
Makovou náplň nechte vychladnout a vmíchejte do ní vaječný žloutek s mandlovým extraktem. V samostatné míse vyšlehejte vaječný bílek se špetkou soli do sněhu, který následně vmíchejte do makové náplně.
Těsto rozdělte na dvě části a z každé z nich vyválejte obdélníkový plát o tloušťce 0,3 cm. Ten rozdělte na dva pruhy, které rozřízněte na stejné trojúhelníky.
Tip: Porcování těsta si můžete prohlédnout níže ve videu.
Každý trojúhelník naplňte makovou směsí, zarolujte ho ze širší strany, zahněte ho do tvaru rohlíčku a položte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Rohlíčky plněné makovou náplní potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20–25 minut.
Po upečení rohlíčky potřete směsí cukru, citronové šťávy a mléka.
Tip: Pochoutku můžete ozdobit nasekanými ořechy, rozinkami nebo jiným sušeným ovocem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Sprint Cooking