Masový aspik - postup přípravy
Také rádi občas zabrousíte do sekce lahůdkářství a díváte se na ty nejrůznější masové výrobky a jen se vám sbíhají sliny? Dobře ale víte, že tyto produkty bývají většinou plné dochucovadel a konzervantů, které vašemu zdraví nijak neprospívají. Daleko lepší je si nějakou takovou pochutinu připravit doma, podle klasického receptu a z kvalitních surovin. Zabere to jen chvíli, ale výsledek opravdu stojí za to. Zkuste třeba tento domácí předkrm, který zachutná nejen vám, ale také jakékoliv návštěvě.
Ingredience
Vepřové uši dobře umyjte, vložte je do tlakového hrnce, přidejte kuřecí stehna, sůl, bobkový list a černý pepř. Do hrnce nalijte také dostatek vody, aby bylo maso úplně ponořené a hrnec pevně uzavřete víkem.
Poté dejte na plotnu a na mírném plameni vařte asi 1 hodinu. Poté plotýnku vypněte a maso nechte v hrnci dojít, dokud zcela nevychladne.
Pokud nemáte tlakový hrnec, lze samozřejmě použít i ten obyčejný. Budete ale potřebovat o poznání více času – ideálně alespoň 3 hodiny. Maso poté vyjměte z hrnce a nalijte 2 naběračky silného vývaru do misky, do které přidáte prolisovaný česnek, papriku a vše dobře promícháte.
Poté si oberte kuřecí stehna – maso by mělo samo odpadávat. Maso rozdělte na menší kousky, aby se potom pokrm dobře jedl. Vezměte si vhodnou skleněnou zapékací misku nebo jinou nádobu, do ní dejte vývar smíchaný s česnekem a kořením, přidejte další dvě naběračky vývaru, dále 2 vepřové uši, polovinu kuřete a opět zalijte vývarem.
Takto pokračujte, dokud nevyužijete všechny suroviny. Formu poté zakryjte igelitovou fólií, položte na ni talíř a zatižte vhodným závažím.
Nejsnadněji poslouží třeba dva lahve si sklenice naplněné vodou.
Vše dejte do chladničky a nechte odpočívat, nejlépe přes noc. Poté vyjměte a krájejte na tenké plátky.
Servírujte s chlebem a třeba kyselými okurkami.