Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Litý ovocný koláč „chlejst“ neboli „táč“

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Litý ovocný koláč „chlejst“ neboli „táč“ - postup přípravy

Staročeský ovocný koláč má mnoho názvů – na Hané se objevuje pod názvem táč, jiní ho znají jako chlejst. Připravuje se z tzv. slánku, což je zvláštní druh kvásku a jeho chuť je mnohem zajímavější než u klasická obdoby, bublaniny. O svůj oblíbený recept se s námi podělila paní Aneta Mühlhandlová.

Ingredience pro:
1 porce

Na slánek

Na skořicovou drobenku

Na těsto

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte slánek. Do uzavíratelné sklenice nalijte vodu a nechte vyprchat chlór. Přisypejte sůl a míchejte, dokud se krystalky úplně nerozpustí. Poté rozdrobte do směsi droždí, zavíčkujte a řádně protřepejte. Získáte řídkou béžovou tekutinu, kterou vložte přes noc do lednice (vydrží tam až 4 dny). Pozor, tekutina se nijak nezmění ani nezhoustne! Droždí se může usadit na dně, v tom případě sklenicí před použitím slánku znovu důkladně zatřeste.

2. KROK

Ještě než se vrhnete na samotné těsto, vypracujte skořicovou drobenku. Do mísy nasypejte mouku, moučkový cukr a skořici a přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Rukama, robotem či vidličkou promačkávejte přísady tak dlouho, dokud nezískáte drobivou až písčitou konzistenci. Tu uchovejte v lednici.

3. KROK

Pro přípravu těsta nalijte do hluboké mísy slánek, přidejte k němu cukr a dobře promíchejte. K této směsi vyklepněte vejce, přilijte mléko a rozpuštěné sádlo. Přidejte půl lžičky strouhané citrónové kůry, polohrubou mouku a vypracujte těsto, které připomíná těsto na lívance. V kuchyňském robotu by mělo hnětení těsta trvat asi 10 minut, ručně o něco déle.

4. KROK

Hluboký plech vymažte rozpuštěným sádlem a vlijte do něj připravené těsto. Namočte si ruce a rozprostřete jimi těsto po celé ploše plechu. Navrch koláče rovnoměrně rozsypejte připravené ovoce (s jeho množstvím to moc nepřehánějte, jinak těsto nevyběhne). Na ovoce nasypejte drobenku a nechte 30 až 45 minut pod utěrkou kynout.

5. KROK

Než koláč vykyne, rozehřejte troubu na teplotu 185 °C a poté jej nechte péct asi 30 až 40 minut dozlatova. Po dopečení nechte chlejst vychladnout, pokud chcete, můžete jej pocukrovat a podávejte.

6. KROK

Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů