Medový dort s čokoládovou polevou - postup přípravy
Jestliže chystáte nějakou oslavu, sešlost s kamarády či překvapení pro drahocennou osobu, rozhodně zvolte tento dort, který si každý zamiluje již při prvním kousnutí. Na první pohled sice může vypadat složitě, s trochou cviku jej ovšem zvládnete upéct i vy.
Těsto
Krém
Poleva
Buďto do žáruvzdorné mísy, anebo do hrnce rozklepněte vejce a přidejte k nim sůl, moučkový a vanilkový cukr. Vše vyšlehejte, dokud nezískáte směs, která bude mírně pěnit. Přidejte k ní med a máslo pokojové teploty, důkladně promíchejte a za stálého míchání ohřívejte na sporáku, dokud se vše nespojí dohromady. Přidejte jedlou sodu, důkladně promíchejte a vařte dalších 15 až 18 minut, dokud směs nezíská karamelovou barvu.
Poté hrnec odeberte ze sporáku a začněte do něj postupně přisypávat mouku, tu po částech zapracovávejte do těsta. Jakmile začne těsto tuhnout, přemístěte jej na pracovní plochu a tam jej rukama dohněťte. Výsledkem by měl být měkký a nelepivý bochánek. Zakryjte jej mísou a nechejte odpočívat okolo 10 minut.
Poté těsto rozdělte na tři stejně velké díly. Dva z nich zakryjte mísou a zbylé si vezměte na zpracování. Rozložte je na pečící papír, který by měl odpovídat velikosti plechu (v tomto případě 30 x 40 cm). Přebytečné těsto odřízněte a to hlavní rozkrojte napůl a přesuňte na plech na pečení. Pečte jej v troubě předehřáté na 190 stupňů po dobu 5 minut.
Vytáhněte jej z trouby, sejměte pečicí papír a oddělte poloviny od sebe nožem. Nechejte vychladnout a postup opakujte se zbylým těstem. Pokud vám nějaké těsto zbylo bokem, upečte jej taky, využijete ho na ozdobu. Celkově byste měli mít šest plátů upečeného těsta. Poté se můžete vrhnout na přípravu krému.
Nachystejte si hlubokou mísu a rozklepněte do ní vejce. Přidejte moučkový a vanilkový cukr a vyšlehejte. Poté přilijte trochu mléka, aby směs byla tekutější. Postupně přidávejte mouku a důkladně u toho míchejte, aby se netvořily hrudky. Zbývající mléko nalijte do hrnce a zahřejte na dostatečně vysokou teplotu, nesmí se ovšem začít vařit. Poté jej za stálého míchání nalijte do mísy k ostatním surovinám.
Získanou směs opět přelijte do hrnce a nechejte vařit, dokud nezhoustne. Přesuňte do misky a přikryjte potravinářskou fólií. Počkejte, než směs vychladne na pokojovou teplotu. Máslo vytáhněte předem z lednice, aby trochu povolilo. Začněte jej šlehat v misce okolo 7 až 10 minut, dokud nebude husté jako krém. Začněte postupně přidávat vařenou směs, až vyšleháte výsledný krém.
Nyní se můžete vrhnout na sestavení dortu. Položte první díl těsta, namažte krémem a takto opakujte, dokud vám nedojde těsto, které celý dort završí. Krémem pomažte jen boky. Nadbytečné části pečeného těsta rozdrťte nadrobno a zakryjte jimi boky dortu. Nechejte jej odležet okolo dvou hodin a poté se vrhněte na přípravu polevy. Všechny suroviny na ni vložte do hrnce a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté nalijte na vršek dortu a rovnoměrně rozprostřete. Dort nechejte ztuhnout přes noc v lednici a můžete podávat. Dobrou chuť!