Medový koláč z kefírového těsta s jablky - postup přípravy
Jablečné koláče jsou skvělé a receptů na ně najdete nepřeberné množství od těch notoricky známých až po ty zajímavější. A my vám dnes přinášíme recept z té druhé jmenované kategorie. Je to klasický koláč na plech, který je ale z jogurtového nebo kefírového těsta a slazený medem. I když je velmi jednoduchý, použitá kombinace surovin je natolik skvělá, že ohromí každého strávníka.
Ingredience
Do mísy vyklepněte šest vajíček, přidejte k nim na kousky pokrájené změklé máslo, přidejte jeden šálek medu (popřípadě víc, podle toho, jak moc sladkou chuť koláče preferujete) a přilijte kefír.
Jednu malou lžičku jedlé sody smíchejte s dvěma lžícemi vroucí vody, případně octa a míchejte, dokud bude soda pěnit. Pak přidejte hladkou mouku a jogurtovou směs. Zadělejte hladké těsto, vlijte ho do plechu vyloženého pečicím papírem a jeho povrch urovnejte špachtlí do roviny.
Jablka umyjte a osušte, vykrojte jadřince a nakrájejte jablka na tenké plátky tvaru půlměsíce. Ty vyskládejte na povrch dortu.
Zapněte si troubu, aby se předehřála na 200 stupňů Celsia a pečte koláč asi 20 až 30 minut. Abyste zjistili, zda je dort propečený, zapíchněte do něj špejli nebo párátko. Pokud po vytažení zůstane suché, máte hotovo. Pokud je vlhké a ulpívají na něm kousky těsta, je třeba koláč ještě nechat dopéct.
Dopečený dort vyjměte z trouby a nechte zvolna úplně vychladnout. Povrch zasypejte moučkovým cukrem nebo postříkejte medem a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Pokud chcete, můžete před pečením povrch dortu posypat hnědým krystalovým cukrem, který ještě pro lepší vůni a pikantnost dezertu smíchejte s mletou skořicí a podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.
Dobrou chuť.