Měkké domácí croissanty s náplní z nutelly - postup přípravy
Čerstvé kynuté croissanty se sladkou náplní jsou snem všech dětí, ale i dospělých. Takovou svačinkou nebo snídaní nikdo nepohrdne a velmi rychle se stanou vaší oblíbenou záležitostí, kterou budete často a rádi opakovat. Kromě toho jsou jednoduché jak na výrobu, tak i na suroviny a cenu, takže vám to vlastně ani nebude tolik vadit. Doporučujeme vám ale hned napoprvé zadělat dvojitou dávku, protože croissanty zmizí rychlostí blesku.
Ingredience
Ve dvou decilitrech teplého (ne horkého!) mléka rozmíchejte droždí a jednu polévkovou lžíci cukru a odložte na 15 minut na teplé místo. Směs začne pracovat a bublat a ve chvíli, kdy se na povrchu objeví pěna, můžete pokračovat v práci.
Mouku nasypejte do hluboké mísy, přidejte balíček prášku do pečiva a sůl a dobře promíchejte. Pak přidejte smetanu, olej a aktivovaný kvásek a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Vložte ho do velké mísy vytřené olejem, zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a nechte v teple asi hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál, rukama jej ještě trochu propracujte a rozkrojte ho na čtyři stejně velké části. Každou z nich vyválejte na kulatou placku o síle kolem půl centimetru a tu rozkrájejte rádlem na 8 trojúhelníků.
Na základnu každého trojúhelníku naneste trochu nutelly a srolujte croissanty od široké strany k úzké. Položte je na plechy vyložené pečicím papírem a nechte je tak 15 minut odpočívat.
V misce rozmíchejte jedno vajíčko s trochou mléka a mašlovačkou touto směsí potřete celý povrch croissantů. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.
Po vytažení z trouby nechte pečivo vychladnout a poprašte jej moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.