Melounový džem bez přidaného cukru - postup přípravy
Léto se pomalu chýlí ke konci a s ním i melounová sezóna. Pokud si chcete zachovat letní melounovou svěžest i na později, připravte si lahodný džem, který je čistě z ovoce a bez přidaného cukru nebo jiných přísad.
Ingredience
Z melounu odřízněte špičky, rozkrájejte jej na menší kousky, z nichž odřízněte slupku a čistou dužninu pokrájejte na kostky. Ty vsypte do hluboké mísy a tyčovým mixérem je rozmixujte do hladkého pyré.
Melounové pyré propasírujte přes jemné sítko, abyste jej zbavili zbytků semínek a jiných pevných částí. Zbylou dužninu ze síta vložte do sáčku z jemné propustné látky (například pytlík na výrobu rostlinného mléka) a důkladně ji vymačkejte od zbylé šťávy.
Šťávu nalijte do čistého hrnce, postavte na sporák a přiveďte k varu. Stáhněte žár na střední úroveň a nechte probublávat asi 2 hodiny. Během posledních 30 minut už směs nemíchejte.
Hotový džem přelijte do čisté a sterilizované, uzavíratelné sklenice, pevně uzavřete víčkem a uložte do lednice.