Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kakaové řezy s mléčným krémem a čokoládovou polevou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kakaové řezy s mléčným krémem a čokoládovou polevou - postup přípravy

Vláčné kakaové těsto, jemný smetanový krém a lesklá a měkká čokoládová poleva. Takový je výsledek snažení poté, co budete následovat náš dnešní recept. Je to přesně ten typ koláče, který oceníte pro pohoštění návštěvy, anebo jej upečete jen tak na pochutnání po nedělním obědě. Je jednoduchý na přípravu, rychlý a nenáročný na suroviny. Je to ideální recept pro cukrářské začátečníky i pokročilé, kteří potřebují ušetřit čas.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Sirup

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si plech na pečení o rozměrech 17 x 22 cm a 6 cm vysoký, anebo kulatou dortovou formu o průměru kolem 22 centimetrů.




Troubu dejte předehřát na 180 °C. (K pečení vlastně ale troubu ani nepotřebujete. Stejně dobře lze koláč připravit ve vhodné nádobě v mikrovlnné troubě, anebo i upéct pod pokličkou v hrnci na kamnech!)

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku s kakaem, přidejte dvě lžičky prášku do pečiva a půl čajové lžičky jedlé sody. Přisypejte cukr a všechny suché přísady důkladně promíchejte.

Ke směsi přilijte slunečnicový olej, mléko a horkou vodu a důkladně promíchejte, abyste získali tekuté těsto. To vlijte do plechu, zapékací misky či do dortové formy a urovnejte ho do roviny. Vložte ho do vyhřáté trouby a pečte 20 až 25 minut (pokud pečete v mikrovlnné troubě, bude příprava trvat okolo 5 až 8 minut v závislosti na výkonu vaší trouby). Zda je těsto dostatečně propečené zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud bude po vyndání suchá, můžete dort vyndat z trouby. Je-li mokrá a ulpívají na ní kousky těsta, je třeba jej ještě dopéct.

Po vytažení z trouby nechte koláč úplně vychladnout. Pak celý povrch rovnoměrně rozpíchejte párátkem, smíchejte teplé mléko s cukrem, nechte zchladnout a touto směsí koláč zalijte.

Vyšlehejte šlehačku s cukrem a přelijte jí celý povrch dortu a dejte na 30 minut do lednice.

Nakonec rozlámejte čokoládu na co nejmenší kousky. V kastrůlku zahřejte smetanu tak, aby téměř vřela, odstavte ji a vhoďte do ní kousky čokolády. Nechte asi 2 minuty stát a rozmíchejte do hladké konzistence. Výslednou polevou pak přelijte celý povrch šlehačkového krému a vyrovnejte do roviny.

Pak vraťte koláč zpět do lednice na 1 až 2 hodiny ztuhnout.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů