Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mexická salsa s chilli papričkou a koriandrem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Mexická salsa s chilli papričkou a koriandrem - postup přípravy

Mexiko dalo světu spoustu dobrého jídla a spolu s nimi i lahodné a velmi pikantní omáčky zvané salsa. Přesto, že těchto omáček existuje velmi široká škála, v našich končinách jsme většinou začali a skončili znalostí guacamole z avokáda. Proto jsme se rozhodli vám přinést recept na další jednoduchou a klasickou mexickou salsu, která je založená na rajčatech a chilli a je velmi svěžím doplňkem nejen klasických jídel mexické kuchyně, ale využijete ji stejně dobře pro doplnění grilovaného masa nebo třeba sýrů.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Rajčata omyjte a spařte vroucí vodou. Chvilku počkejte, až se začne uvolňovat slupka a oloupejte ji. Oloupaná rajčata pak nakrájejte na malé kostky a slijte přebytečnou šťávu.




Cibuli a česnek oloupejte a očistěte a obojí nakrájejte ostrým nožem na drobné kousky. Na pánvi rozpalte trochu slunečnicového oleje a cibuli s česnekem lehce osmahněte, aby se obojí rozvonělo. Nemusí to být ale úplně dozlatova. Do pánve pak přidejte také nakrájená rajčata a dochuťte solí, pepřem a trochou cukru. Směs promíchejte, stáhněte oheň na minimum a nechejte pozvolna vařit.

Mezitím omyjte a osušte chilli papričku, překrojte ji na poloviny a nožem seškrábněte jadřinec i se semínky. Očištěnou papričku pak nakrájejte na co nejmenší proužky a přidejte je ke zbytku zeleniny do pánve. Pozor, paprička pálí i na kůži!

Do zeleninové směsi v pánvi vymačkejte limetkovou šťávu, dobře zamíchejte a přiklopte pokličkou. Takto za občasného promíchání duste směs další 3 minuty.

Když je směs dostatečně rozvařená, odstavte ji z ohně. Koriandrovou nať omyjte a osušte papírovými utěrkami a nasekejte ji na hrubší kousky, které vmíchejte do horké směsi v pánvi.

Hotovou salsu nechte zchladnout a pak ji vložte úplně vychladit do lednice.

Tímto způsobem můžete připravit různé druhy salsy spolu s dalšími druhy ovoce a zeleniny. Použít můžete například mango, meloun, avokádo, brusinky a mnoho další. Nebojte se experimentovat!

Užijte si při vaření spoustu zábavy a přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů