Mramorový koláč z piškotového těsta - postup přípravy
Kdo by nemiloval jemnou mramorovou bábovku! Vhodná je jak k snídani s kávou, tak třeba i k svačině. Na podobný způsob si můžete připravit i klasický koláč z piškotového těsta. Poradíme vám, jak na to. Inspirujte se snadným receptem, který zvládne i začátečník.
Ingredience
Začněte tím, že si vyšleháte do nadýchané bílé pěny vejce spolu s krupicovým cukrem (to bude trvat asi 5 minut). Dále přidejte mléko, slunečnicový olej, vanilkový cukr, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte hladké polotekuté těsto bez hrudek.
Připravené vanilkové těsto rozdělte na dvě stejně objemné části a do jedné z nich vsypte kakaový prášek.
Dále si k ruce vezměte kulatou formu na koláč anebo menší plech a vystelte jej pečícím papírem.
Na něj pak vlijte nejprve vanilkové těsto a pak to kakaové.
Abyste docílili krásného mramorování, můžete si pomoci i spodní částí PET lahve.
Tu položíte doprostřed formy a přes ni kakaové a vanilkové těsto střídavě nalévejte.
Koláč pečte asi 25 až 30 minut při teplotě 180 °C.
Upečený mramorový koláč vyjměte z trouby, posypte dle preferencí moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte třeba s šálkem oblíbené kávy anebo s čajem.
Hodit se bude k porci piškotového dezertu i kopeček vanilkové zmrzliny a čokoládová poleva. Dobrou chuť!
Pokud budete chtít svůj mramorový koláč vylepšit, můžete do něj zakomponovat například kompotované anebo i čerstvé ovoce. Skvěle vyniknout borůvky, jahody, vypeckované třešně, višně, meruňky, maliny a také broskve. Vše je na vašich chutích.