Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný a nadýchaný „Chytrý dort“ ze spousty vajíček

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Vláčný a nadýchaný „Chytrý dort“ ze spousty vajíček - postup přípravy

Jednoduchá vláčná piškotová buchta bez zbytečných ozdob a příkras může sloužit jako superrychlý moučník, anebo jako korpus pro výrobu složitějších dortů s náplní a polevou. Jeho použití už záleží čistě na vaší fantazii. My vám jen prozradíme, jak tuto lahodnou buchtu připravit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni na kamnech a nechte ho vychladnout. Vyklepněte devět vajíček a oddělte bílky od žloutků a vložte každé zvlášť do hlubokých misek. Ke žloutkům přidejte moučkový cukr a elektrickým šlehačem míchejte tak dlouho, dokud vajíčka nezískají bělavou a krémově světlou konzistenci.

2. KROK

Postupně k ní v průběhu šlehání přidávejte také rozpuštěné máslo, a nakonec hladkou mouku, kterou prosejte do těsta přes jemné sítko. Smíchejte hladké a jednolité těsto. Ke konci míchání postupně přilévejte mléko a důkladně ho zapracujte do hmoty.

3. KROK

Oddělené vaječné bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevné pěny, která sama drží v misce i po jejím otočení vzhůru nohama a která po vytažení metliček šlehače zanechává pevné špičky. K bílkové pěně přidejte vanilkovou esenci a promíchejte. Postupně pak bílkovou pěnu přidávejte do žloutkové kompozice a pečlivě, ale zato jemně ji do hmoty zapracujte stěrkou.

4. KROK

Hotové těsto vlijte do připraveného plechu vystlaného pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte buchtu asi 1 hodinu. Během pečení neotvírejte dvířka trouby! Poté, co se dort dopeče (což se pozná podle mírně zlatavé barvy na povrchu), ho nevytahujte z trouby, ale jen vypněte teplo a nechte ho v troubě, dokud takto nevychladne na pokojovou teplotu. Poté ho zakryjte ubrouskem nebo poklopem a nechte ho stát do druhého dne a teprve poté jeho povrch pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů