Mřížkovaný koláč s marmeládou - postup přípravy
Pokud přemýšlíte, co připravíte o víkendu ke kávě, vyzkoušejte tento mřížkovaný koláč s marmeládou podle receptu z YouTube kanálu Vaření s Jančou. Jeho příprava je snadná a zvládne ho i úplný začátečník.
Ingredience
Do mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku. Poté do ní přidejte citrónovou kůru, vanilkový cukr, cukr a kypřicí prášek do pečiva.
Směs lehce promíchejte a poté do ní přidejte změklé máslo, vejce a mléko. Následně vše dobře promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Z vypracovaného těsta odeberte 1/4 a odložte ho stranou. 3/4 těsta vložte do plechu a rozválejte ho po celé ploše. Zbytek těsta rozválejte mimo plech a pomocí rádýlka ho nakrájejte na tenké proužky.
Na rozválené těsto na plechu rozetřete marmeládu. Poté na ni úhledně rozložte proužky včetně okrajů a vytvořte tak mřížkování.
Plech s koláčem vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte ho přibližně 20 minut. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.
Hotový mřížkovaný koláč nakrájejte a podávejte ho. Před servírováním ho můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou