Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mrkvový salát s kukuřicí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Mrkvový salát s kukuřicí - postup přípravy

Mrkvové saláty v české končině příliš mnoho variant nemají. Ba právě naopak. Většina z nás často končí u znalosti základního salátu s citronovou zálivkou, maximálně obohaceného o kousky nakládaného ananasu. Pokud i vy máte podobný dojem a rádi byste získali trochu té mrkvové inspirace navíc, pak pro vás máme skvělý recept na tradiční francouzský mrkvový salát s nakládanou kukuřicí a majonézou. Je vážně skvělý.

Ingredience pro:
3 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Tři středně velké mrkve dobře omyjte kartáčkem na zeleninu, případně je oškrábejte, pokud je to potřeba. Nastrouhejte ji pak na dlouhé a tenké plátky. Polovinu mrkve pak přeneste do malého kastrůlku nebo pánve. Mrkev posypejte polovinou odměřeného množství cukru a soli a přidejte i druhou vrstvu mrkve, kterou opět dochuťte zbylým množstvím cukru a soli.




Vedle ve sklenici smíchejte 120 mililitrů vody s jednou polévkovou lžící jablečného octa a touto směsí zalijte strouhanou mrkev v kastrůlku či pánvi. Zaklopte ji pokličkou, postavte na kamna a na mírném ohni ji duste po dobu asi 15 minut, aniž by se směs začala vařit. Díky této metodě by mrkev měla zůstat křupavá.

Zatímco se mrkev dusí, oloupejte cibuli, překrojte ji na poloviny a ty pokrájejte ostrým nožem na tenké půlkruhové proužky. Poté, co se mrkev 15 minut zlehka dusí, přidejte k ní i pokrájenou cibuli a prolisujte dva předem očištěné stroužky česneku.

Přísady promíchejte a vypněte oheň. Nechte ještě 5 minut stát pod pokličkou a pak zeleninu sceďte a nechejte ji vychladnout.

Když je mrkev s cibulí dostatečně studená, přesypejte ji do hluboké salátové mísy a přidejte k ní také slitou a důkladně okapanou konzervovanou kukuřici. Přidejte jednu až dvě polévkové lžíce majonézy a popřípadě také tavený sýr, který jste předem trochu rozšlehali do krémové konzistence. Ten tomuto zeleninovému předkrmu dodá ještě jemnější a krémovější chuť. Pak salát vložte zhruba na hodinu až hodinu a půl do lednice vychladit a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů