Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký máslový koláč se smetanovou náplní

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Křehký máslový koláč se smetanovou náplní - postup přípravy

Nemáte příliš v oblibě koláče suché, které doslova dusí v krku? Potom dejte přednost tomuto máslovému se smetanovou náplní, který se na jazyku jen rozplývá. Je jemný a křehký. Zkrátka dokonalý doplněk k šálku kávy.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si do velké mísy nastrouhejte nahrubo studené máslo. Poté k němu přidejte vejce, moučkový cukr, kypřící prášek do pečiva a prosátou hladkou mouku. Rukama vypracujte hladké a vláčné těsto polotuhé konzistence. Následně jej nechte asi deset minut „odpočívat“ při pokojové teplotě.




V další fázi se pusťte do zhotovení smetanové náplně. V míse si vyšlehejte zakysanou smetanu s vejci, vanilkovými cukry a moučkovým cukrem. Pak si na pomoučeném vále vyválejte v půlcentimetrový plát těsto, a to přeneste do plechu s pečícím papírem. Prsty vytvořte okraje a na dno vlijte smetanovou směs, kterou dobře rozprostřete.

Koláč dejte nakonec péct do trouby na 180 °C po dobu cca 40 až 45 minut. Před podáváním nechte dezert zcela vychladnout. Hodit se ke koláči bude nejen již zmíněná káva, ale také čaj anebo horké kakao. Dozdobit porci lze i čerstvým ovocem typu maliny, borůvky, ostružiny nebo jahody. Pokud budete chtít vytvořit čokoládovou verzi, jednoduše do náplně zakomponujete kvalitní kakaový prášek nebo rozpuštěnou hořkou čokoládu. Přejeme vám dobré chutnání.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů