Nádherný a voňavý dort tiramisu bez syrových vajec - postup přípravy
Smetanový sýr, smetana, a ještě trochu šlehačky. To je základ podmanivého italského dezertu, který bez nadsázky dobyl svět. Dnes se připravuje v bezpočtu nejrůznějších variant a forem. A jedna lepší než druhá! My vám dnes představíme recept na dort tiramisu, který je tak lahodný, jak od něho očekáváte, a navíc neobsahuje žádné syrové vajíčko, které je pro někoho jedinou vadou na kráse jinak tak dokonalého dezertu.
Ingredience
Do hrnce nalijte vodu a postavte na něj kovovou misku tak, aby se nedotýkala dna. Hrnec postavte na kamna a na mírném až středním ohni přiveďte vodu k varu. Tím vytvoříte parní lázeň. Do misky vložte pět vaječných žloutků, přisypejte k nim třtinový cukr a metličkou šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a vajíčka nezískají pěnivou a nadýchanou konzistenci (dejte pozor, abyste misku nezahřáli až příliš a vajíčka se vám nezačala srážet). Pak vajíčka odstavte z kamen a nechte je vychladnout.
Želatinu smíchejte s vodou a nechte několik minut odstát, aby se rozpustila a nabobtnala. Poté ji zahřejte v mikrovlnné troubě asi 15 až 20 sekund. Uvařte si kávu buďto z rozpustného prášku, případně espresso nebo přefiltrujte turka. Do hluboké misky nalijte plnotučnou smetanu a vyšlehejte ji šlehačem do pevné pěny.
Jakmile žloutková směs vychladne, přidejte k ní mascarpone a šlehačem obojí vyšlehejte do jemné a jednolité konzistence. Přidejte vanilkovou esenci, špachtlí promíchejte a přilijte horkou želatinu, kterou zapracujte do hmoty. Nakonec jemně vmíchejte vyšlehanou šlehačku.
Připravte si kulatou dortovou formu a hluboký talíř, do kterého nalijte kávu. Vezměte cukrářský piškot, namočte ho do kávy a vložte na dno dortové formy. Takto vyskládejte celý korpus dortu. V případě potřeby piškoty rozlámejte, abyste co nejlépe vyplnili dno formy. Na sušenky pak rozetřete asi polovinu krému, na něj vyskládejte druhou vrstvu piškotů a na tu vyrovnejte druhou polovinu krému.