Nádherný vrstvený dort se smetanou a karamelovým krémem - postup přípravy
Smetana, karamel, máslo, karamel, arašídy, čokoláda a zase karamel. To je ve zkratce složení dezertu, který se vám chystáme představit v dnešním receptu. Báječný vrstvený dort je jeden z nejlepších, které jste kdy ve svém životě ochutnali, na to se můžete spolehnout. Navíc není nijak náročný na přípravu, i když času spotřebuje poněkud více, ostatně stejně jako všechny vrstvené dorty. Není na něm ale nic obtížného, a tak se ho nemusíte obávat ani jako začátečník.
Těsto
Krém
Poleva
Další
Do hrnce se silnějším dnem nalijte mléko, přidejte cukr, promíchejte, přidejte cukr a na kamnech přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přidejte karamel. Kompozici míchejte dohladka. Nakonec přidejte jedlou sodu a důkladně promíchejte, dokud směs nepřestane chemicky reagovat a pěnit. Výslednou směs vylijte do velké mísy. Promíchejte a nechte zchladnout, dokud nebude jen teplá (to můžete zkontrolovat prstem).
Pak přidejte jedno vajíčko a řádně ho rozmíchejte, a poté druhé a opět ho důkladně zapracujte do hmoty. Když získáte vláčné, lepivé a hutné těsto, rozdělte ho na 2 stejné díly. Každý z nich přendejte na plech 26 x 34 cm vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C po dobu 8 až 10 minut.
Dopečeným korpusům odkrojte okraje do roviny (kousky nezahazujte) a těsto rozkrojte na dva kusy 15 x 23 cm. Totéž udělejte i s druhý plátem těsta a oba pak nechte úplně vychladnout.
Do menší misky vložte karamel a zakysanou smetanu. Stěrkou obojí dobře promíchejte, abyste získali stabilní, homogenní a hutný krém. Z krému oddělte 3 lžíce, které odložte stranou do hrnku, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií a vložte do lednice.
Na podnos položte hranaté bočnice dortové formy a po vnitřním obvodu ji vyložte acetátovou fólií. Do ní pak vložte první plát těsta, pokryjte jej třetinou vyšlehané smetany a třetinou arašídů. Pak vrstvy opakujte a poslední plát těsta jen potřete krémem, ale ořechy už nechte být. Dort vložte do lednice vychladit a ztuhnout.
Pro přípravu polevy zahřejte smetanu, dokud se nezačne vařit. Pak nalámejte čokoládu do misky, přelijte ji horkou smetanou a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Získanou polevu nalijte na vrchní vrstvu krému a uhlaďte ji do roviny. Pokud se objeví vzduchové bubliny, rozbijte je párátkem. Dort vložte přes noc nebo na 5 až 6 hodin do lednice. Boky těsta pak ozdobte odřezanými kousky těsta rozbitými na drobky a povrch můžete ozdobit karamelovou mřížkou.