Nadýchaná ciabatta z kynutého těsta - postup přípravy
Pokud máte rádi domácí pečivo, pak rozhodně vyzkoušejte tuto křupanou a nadýchanou ciabattu z kynutého těsta. Naplnit ji můžete oblíbeným sýrem, šunkou a salátem nebo ji servírovat s oblíbenou pomazánkou.
Ingredience
Ve velké míse smíchejte vlažnou vodu a sušené droždí. Jakmile se rozpustí, přidejte sůl a olivový olej. Postupně přidávejte mouku a míchejte těsto, dokud ji do těsta zcela nezapracujete.
Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto odpočívat 30 minut. Po této době namočte prsty do vody, podeberte těsto a přeložte jej zespodu nahoru. Tento postup opakujte z každé strany, aby se těsto několikrát přeložilo.
Těsto opět zakryjte a nechte ho kynout dalších 30 minut. Po uplynutí této doby opět těsto protáhněte a přeložte. Tento proces zopakujte celkem třikrát s 30minutovým odpočinkem mezi jednotlivými překlady.
Po posledním kynutí přeneste těsto na pomoučněný vál, kde jej jemně rozplácněte do tvaru obdélníku o velikosti zhruba 32×24 cm. Poté těsto nakrájejte na 8 stejných dílů. Každý díl přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
Před pečením nechte kousky ještě 30 minut kynout pod utěrkou. Troubu předehřejte na teplotu 220 °C a ciabattu pečte 20 minut, dokud nebude mít zlatavou a křupavou kůrku.
Upečenou ciabattu vyjměte z trouby a nechte ji na mřížce zcela vychladnout. Poté ji můžete servírovat.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.