Nadýchaná pizza z litého těsta - postup přípravy
Udělat si doma trochu jinou pizzu, než je ta klasická italská, není nic obtížného. Těsto podle tohoto receptu je nadýchané a nemusí se nijak složitě zpracovávat.
Na těsto
Na posypání
Do zadělávací mísy dejte vlažnou vodu, cukr a sušené droždí. Vše promíchejte a počkejte zhruba 10 minut, dokud nezačne kvásek dobře pracovat. Poté k němu přidejte olivový olej, lžíci nasekané petrželky (může být i sušená), sůl, pepř a vše zamíchejte.
Pak přidejte asi třetinu mouky, vše promíchejte a postupně přidávejte další díly mouky a míchejte. Nakonec vám vznikne tekuté těsto. Do něho přimíchejte prášek do pečiva a ocet. Pak si vezměte kulatou pečicí formu o průměru 30 centimetrů, dno vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Rovnoměrně ho rozprostřete a nechte 30 minut kynout.
Poté na těsto nasypejte strouhanou mozzarellu nebo jiný tvrdý sýr dle vašeho výběru. Přidejte na kousky nakrájenou červenou a zelenou papriku, nakrájené olivy a pepperoni salám (nebo mortadellu či jiný). Rozmačkejte stroužek česneku, smíchejte ho s olivovým olejem a vršek pizzy jím pokapejte.
Troubu rozehřejte na 190 °C a pečte 30 minut. Horkou pizzu rozkrájejte a servírujte.