Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Retro koprová omáčka

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Retro koprová omáčka - postup přípravy

Koprová omáčka je klasika minulého režimu, která, zejména kvůli špatné práci tehdejších školních jídelen, došla nevalné pověsti. Pokud ji ale vyzkoušíte podle kvalitního receptu podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, zmizí z talířů dřív, než se nadějete.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

V pánvi rozehřejte půl kostky másla a osmahněte na něm hladkou mouku do světle zlatavé barvy. Přilijte mléko, moučnou jíšku důkladně rozmíchejte a nechte ji na mírném ohni asi 20 minut vařit. V průběhu vaření ji často promíchávejte a čas od času přilijte trochu mléka nebo vody, abyste docílili správné konzistence bešamelové omáčky.

2. KROK

Do omáčky přidejte podle chuti sůl, čerstvě mletý černý pepř, trochu octa a cukru, abyste dosáhli vyvážené sladkokyselé chuti. Nakonec přilijte trochu smetany.

3. KROK

Kopr zbavte tuhých stonků, lístky nasekejte najemno a přihoďte je do omáčky. V tu chvíli ji už nevařte. Jen kopr dobře vmíchejte a nechte omáčku chvilku odpočinout.

4. KROK

Koprovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, ztraceným, naměkko uvařeným vejcem a ozdobte snítkou kopru. Pokud máte raději maso, můžete si ke koprové omáčce uvařit kousek hovězího, s nímž bude také chutnat náramně.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů