Nadýchané a vzdušné krupicové lívanečky bez mléka i vajec - postup přípravy
Lívance a palačinky jsou klasické dezerty, kterým nikdo neodolá. Jsou jemné, vzdušné, voňavé a ze všech úhlů pohledu naprosto skvělé. Pokud chcete připravit jedny takové báječné lívance, ale nemáte mléko ani vajíčka, anebo je nechcete použít, nemusíte si zoufat. Poradíme vám snadný recept, na který ani jednu z těchto přísad nebudete potřebovat.
Ingredience
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Přidejte také cukr, vanilkový cukr, špetku soli a krupici a nezapomeňte také na jednu čajovou lžičku sušeného droždí. Všechny ingredience důkladně nasucho promíchejte lžící nebo metlou a vše zalijte asi půl litrem teplé (ale ne horké!) vody. Ručně nebo elektrickým šlehačem pak směs míchejte 5 nebo 10 minut, dokud nezískáte jednolité, hladké a řidší těsto.
Misku s těstem zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte jej na teplém místě odpočívat a kynout asi jednu hodinu. Poté, co těsto nejméně zdvojnásobí svůj objem a zcela naplní velkou a hlubokou misku, ve které kyne, odstraňte opatrně fólii a těsto ručně promíchejte a prohněťte.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla nebo rostlinného oleje. Odeberte kousek připraveného těsta, vložte ho na pánev a vytvořte z něho kulatou, asi 1 centimetr silnou placku. Smažte palačinku na mírném ohni, dokud spodní strana nezezlátne a ta vrchní se mírně nezpevní. Poté opatrně podeberte placku obracečkou a otočte ji na druhou stranu smažit dalších pár minut dozlatova.
Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta. Hotové lívanečky vyskládejte na sebe, přičemž povrch každé z nich potřete trochou másla. Podávejte je ještě teplé, nebo i studené, spolu s ovocnou zavařeninou, oříškovým máslem (Nutella atd.) nebo třeba s medem a zakysanou smetanou – zkrátka tak, jak je máte rádi.